Banke RBS hrozí v USA v kauze hypotekárnych cenných papierov vysoká pokuta

NETKY.SK • 10 Január 2017, 18:12 • 2 min
Banke RBS hrozí v USA v kauze hypotekárnych cenných papierov vysoká pokuta

LONDÝN - Britskej banke Royal Bank of Scotland (RBS) hrozí, že v USA dostane vysokú pokutu. Podobne ako v prípade Deutsche Bank aj RBS v Spojených štátoch vinia z nekalých praktík pri obchodovaní s hypotekárnymi cennými papiermi pred nástupom finančnej krízy v roku 2008.

slovakia

left justify in out

Ako dnes uviedol server BBC, RBS je jednou z posledných veľkých bánk, ktoré ešte neuzatvorili s americkými úradmi dohodu v kauze predaja problematických hypotekárnych cenných papierov pred rokom 2008. Ako uviedli pre BBC niektorí akcionári RBS, ak banka dostane od amerického ministerstva spravodlivosti pokutu len okolo 10 miliárd USD (9,46 miliardy eur), v jej centrále budú môcť oslavovať a cena akcií pôjde pravdepodobne nahor.

 

Banka žiadne odhady o prípadnej pokute radšej nezverejňuje. Nechce totiž podráždiť úrady v USA. Presvedčila sa o tom práve nemecká Deutsche Bank. Tá svojho času odhadovala, že pokuta by mohla dosiahnuť do 5 miliárd USD, aby jej neskôr americké ministerstvo financií stanovilo pokutu na úrovni až 14 miliárd USD. Hodnota akcií Deutsche Bank následne prudko klesla. Neskôr sa Deutsche Bank podarilo v USA stlačiť pokutu na 7,2 miliardy USD.

 

Analytici odhadujú, že RBS podobne ako Deutsche Bank dostane pokutu v miliardách dolárov, pričom suma by sa mohla pohybovať "v spodnej časti druhej desiatky". V prípade, že bude omnoho väčšia, niektorí akcionári očakávajú, že RBS sa nedohodne a obráti sa na súd.

 

(1 EUR = 1,0567 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies