Bankári varujú pred podvodníkmi

NETKY.SK • 2 November 2010, 11:58 • 2 min
Bankári varujú pred podvodníkmi

Bankári varujú pred podvodníkmi

slovakia

left justify in out

img

V poslednom čase je čoraz častejší výskyt podvodov, ktorými sa snažia rôzni podnikavci pripraviť obeť o úspory. Využívajú pri tom moderné komunikačné prostriedky vrátane internetu.
Podľa Eleny Kohútikovej z VÚB banky sú najrizikovejším faktorom pri používaní internet bankingu jeho samotní užívatelia. A to sa snažia využiť aj rôzni podvodníci.
Sociálne inžinierstvo (social engineering, sociotechnika) je metóda zameraná na získavanie informácií pomocou presviedčania a podvádzania, pričom manipulátor využíva charizmu, ale často aj strach svojej obete.
Zámerom "sociálnych inžinierov je získať od klientov banky ich dôverné informácie (či už ide o prihlasovacie údaje do internet bankingu, údaje z GRID karty, alebo údaje z kreditnej karty). Informácie získa prostredníctvom e-mailu (phishing) alebo telefónu (vishing).
Podvodník sa prostredníctvom e-mailových správ vydáva za banku a snaží sa presvedčiť ľudí, aby za účelom overenia či aktualizácie údajov na falošnej webstránke banky, potvrdili heslá, kódy z GRID karty, alebo údaje o svojej platobnej karte. Tieto údaje následne zneužije. Kohútiková v tejto súvislosti zdôrazňuje - banka nikdy klientom nezasiela takýto typ správ a nežiada ich o poskytnutie prihlasovacích údajov.
Takéto správy je nutné ignorovať a okamžite vymazať. Pri akýchkoľvek pochybnostiach treba radšej kontaktovať svoju banku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies