Banka Nordea zatvorí 68 účtov v luxemburskej pobočke pre Panama Papers

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 15:19 • 2 min
Banka Nordea zatvorí 68 účtov v luxemburskej pobočke pre Panama Papers

HELSINKI - Banka Nordea, najväčšia škandinávska banka, oznámila, že zatvorí 68 účtov vo svojej luxemburskej pobočke v rámci sprísnenia pravidiel pre klientov, ktorí využívajú zahraničné právnické firmy. Je to reakcia na škandál s tzv. Panamskými papiermi (Panama Papers), ktorý sa prevalil na jar tohto roka. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obrovský únik 11,5 milióna dokladov z právnickej firmy Mossack Fonseca so sídlom v Paname odhalil, ako táto spoločnosť pomáhala svojim klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní.

 

Nordea uskutočnila interné vyšetrovanie po tom, ako švédska televízia, ktorá sa dostala k uniknutým dokumentom, informovala, že luxemburská pobočka banky Nordea spolupracovala s firmou Mossack Fonseca. Vyšetrovanie odhalilo, že aj keď zamestnanci banky poskytovali administratívne služby klientom, nenašli sa žiadne dôkazy o tom, že by iniciovali založenie zahraničnej spoločnosti či účtu v zahraničí, alebo by im pomáhali pri daňových únikoch.

 

Generálny riaditeľ Nordea Casper von Koskull však dnes vyhlásil, že banka nebude slúžiť ako platforma pre únik daní. Do konca roka chce banka preveriť všetky klientske účty, aby sa ubezpečila, že má dostatok dôkazov o legálnosti ich zahraničných aktivít. Nordea zaviedla prísnejšiu politiku spojenú so zahraničnými aktivitami klientov už v roku 2009, ale najnovšie vyšetrovanie odhalilo "nedostatky pri jej realizácii".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies