Banka Monte dei Paschi požiadala ECB, aby jej dala viac času na záchranu

NETKY.SK • 8 December 2016, 15:46 • 2 min
Banka Monte dei Paschi požiadala ECB, aby jej dala viac času na záchranu

RÍM - Talianska banka Monte dei Paschi di Siena požiadala Európsku centrálnu banka (ECB), aby jej poskytla viac času na dokončenie plánu svojej záchrany.

slovakia

left justify in out

Monte dei Paschi potrebuje čerstvý kapitál. Banka totiž dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Tie odhalili, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť prípadné straty. Dôvodom sú najmä nesplácané úvery.

 

Vedenie banky pripravuje emisiu akcií v hodnote 5 miliárd eur. Ale porážka premiéra Mattea Renziho vo víkendovom referende, po ktorom oznámil svoju demisiu, vyvoláva pochybnosti o záchrannom pláne najstaršej banky sveta a tretej najväčšej banky v Taliansku.

 

Monte dei Paschi požiadala ECB, aby jej dala viac času na dosiahnutie dohody so súkromnými investori a predĺžila termín z konca tohto roka na 20. januára.

ECB by mohla jej žiadosť zvážiť ešte dnes.

 

V stredu 7. decembra sa v médiách začalo špekulovať, že Taliansko sa pripravuje na prevzatie kontrolného podielu v Monte dei Paschi. Vláda už vlastní 4-% podiel v banke a plánuje odkúpiť ďalšie akcie v hodnote zhruba 2 miliárd eur, čím sa jej podiel zvýši na 40 %. Kabinet vraj chce začať s nákupom tzv. podriadených cenných papierov, ktoré vlastnia drobní akcionári.

 

Taliansko musí urýchlene vyriešiť problémy Monte dei Paschi, aby zabránilo rozšíreniu krízy do celého bankového sektora. Ale politické vákuum po referende záchranu banky komplikuje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies