Banka JPMorgan zarobila na zhodnotení franku 300 miliónov

NETKY.SK • 3 Február 2015, 12:10 • 2 min
Banka JPMorgan zarobila na zhodnotení franku 300 miliónov

NEW YORK - Na rozdiel od iných veľkobánk americká JPMorgan Chase zarobila na raste kurzu švajčiarskeho franku (CHF) voči euru asi 300 miliónov USD (265,25 milióna eur). Informuje o tom rakúsky denník Die Presse. Banky ako Citigroup, Deutsche Bank či Barclays rozhodnutím Švajčiarskej národnej banky (SNB) prerobili do 400 miliónov USD. Banky Morgan Stanley a Goldman Sachs uviedli, že ich straty boli malé.

slovakia

left justify in out

SNB nečakane zrušila minimálny kurz 1 EUR/1,20 CHF po viac ako troch rokoch 15. januára. Po rozhodnutí začal frank rýchlo posilňovať a na krátky čas dosiahol s eurom paritu a dokonca bol niekoľkokrát aj silnejší ako euro. Frank posilnil voči euru v priemere o 18 %.

 

Opatrenie centrálnej banky má už po necelých troch týždňoch zjavne negatívny vplyv na švajčiarsku ekonomiku. Nákupní manažéri priemyslu hlásia najsilnejšie obmedzenie nákupov firiem od finančnej krízy v roku 2008. Podnikom takmer prestali chodiť nové objednávky, výroba sa obmedzuje. Znižujú sa skladové zásoby a hľadajú sa možnosti na prepúšťanie zamestnancov.

 

Priemyselné podniky fakturujú 39 % svojich dodávok v eurách a 11 % v USD. Na druhej strane získavajú na tom, že 45 % dodávok materiálu a polotovarov platia v eurách a 10 % v USD. Na tom získavajú 13 miliárd CHF (12,36 miliardy eur), ale v dôsledku silného franku strácajú na príjmoch 18 miliárd CHF.

 

Firmy predpokladajú, že kurz franku voči euru zostane najmenej rok blízko parity, teda viac ako jeden frank sa bude vymieňať za jedno euro. 

 

Denník Schweiz am Sonntag s odvolaním sa na "dobre informované zdroje SNB" informoval, že vedenie centrálnej banky určilo koridor pre kurz oboch mien v rozsahu 1,05 až 1,10 CHF/1 EUR a chce ho dôsledne brániť. Ráta pritom so stratou do 10 miliárd CHF. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona