Banka JPMorgan zaplatí Washingtonu za korupciu v Číne pokutu vyše 264 miliónov

NETKY.SK • 18 November 2016, 09:45 • 2 min
Banka JPMorgan zaplatí Washingtonu za korupciu v Číne pokutu vyše 264 miliónov

NEW YORK - Americká banka JPMorgan musí v USA zaplatiť vyše 264 miliónov dolárov s cieľom urovnať korupčnú kauzu v Číne. Zaplatením pokuty sa tak vyhne trestnému stíhaniu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že JPMorgan zaplatí pokutu vo výške 264,4 milióna USD (246,71 milióna eur) za program, v rámci ktorého banka prijímala deti a priateľov vplyvných čínskych predstaviteľov s cieľom zabezpečiť si výhodné kontrakty. Podľa ministerstva začala JPMorgan s týmito praktikami už v roku 2006.

 

"Takzvaný Program pre synov a dcéry nebol ničím iným než podplácaním, len pod iným názvom," povedala zástupkyňa americkej generálnej prokuratúry Leslie Caldwellová. "Umožnenie nekvalifikovaným osobám získať prestížne zamestnanie s cieľom ovplyvniť vládnych predstaviteľov je jednoducho korupcia," dodala.

 

Podľa ministerstva spravodlivosti neobstojí ani tvrdenie, že takéto praktiky sú v zahraničí bežné. Ako jeho zástupcovia uviedli, tu už nejde o biznis, ale výhradne o korupčné jednanie.

 

Najväčšiu časť z pokuty, 130,5 milióna USD, vyplatí JPMorgan americkej Komisii pre burzy a cenné papiere. Zvyšok si rozdelia ministerstvo spravodlivosti a americká centrálna banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies