Banka JPMorgan zaplatí v kauze Madoff odškodné 1,7 miliardy

NETKY.SK • 7 Január 2014, 16:21 • 2 min
Banka JPMorgan zaplatí v kauze Madoff odškodné 1,7 miliardy

NEW YORK - Americká banka JPMorgan Chase sa dohodla s federálnymi úradmi, že zaplatí 1,7 miliardy USD (1,25 miliardy eur) v rámci urovnania sporu a odškodnenia obetí pyramídovej hry amerického finančníka Bernarda Madoffa. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

JPMorgan bola primárnou bankou Madoffovej investičnej spoločnosti. Podľa regulačných úradov JPMorgan porušila zákony, ktoré jej nariaďujú monitorovať podozrivé aktivity klientov a zabrániť praniu špinavých peňazí. Banka v rámci urovnania sporu priznala, že zlyhala, ale nikto z vedenia za to nebude obvinený.

Madoffova investičná spoločnosť sľubovala klientom veľké výnosy z obchodovania s cennými papiermi. V skutočnosti šlo o tzv. pyramídovú hru, ktorá praskla až po niekoľkých desaťročiach - v roku 2009. Bol to najväčší finančný podvod v dejinách, ktorý má na svedomí len jeden človek.

JP Morgan síce už v roku 2008 informovala britské regulačné úrady, že výnosy z Madoffových investícií sú príliš vysoké na to, aby boli reálne, ale úrady doma, v USA, na to neupozornila a naďalej s Madoffom obchodovala. Súd Madoffa uznal vinným za spreneveru 65 miliárd USD a vymeral mu 150-ročný trest. Obete jeho investičnej spoločnosti sa teraz snažia získať späť aspoň časť svojich peňazí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona