Banka JPMorgan Chase možno zaplatí na vyrovnaniach až 11 miliárd

NETKY.SK • 26 September 2013, 12:32 • 2 min
Banka JPMorgan Chase možno zaplatí na vyrovnaniach až 11 miliárd

New York - Staré obchody s hypotékami pre klientov s nízkou bonitou dobiehajú americké banky.

slovakia

left justify in out

Podľa médií je banka JPMorgan Chase pred dohodou o rekordnom vyrovnaní s úradmi pre podozrenie z porušení zákona pri emisiách hypotekárnych cenných papierov. Citigroup zasa zaplatí štátnemu hypotekárnemu ústavu Freddie Mac stovky miliónov dolárov. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a Bloomberg.

Emisie cenných papierov krytých hypotékami (MBS) pred vypuknutím finančnej krízy môžu JPMorgan Chase stáť miliardy dolárov. Najväčšia americká banka momentálne rokuje s americkými federálnymi a štátnymi úradmi o ukončení série vyšetrovaní. Celková hodnota vyrovnaní môže podľa zdrojov oboznámených s rokovaniami dosiahnuť 11 miliárd USD (8,14 miliardy eur). Z toho by 7 miliárd mala banka zaplatiť v hotovosti a ďalšie štyri miliardy USD vo forme finančných úľav spotrebiteľom. Podľa zdrojov dohoda o vyrovnaniach môže byť dosiahnutá už dnes, celková hodnota vyrovnaní sa však môže zmeniť.

Banka je obvinená z toho, že zavádzala klientov pri predaji hypotekárnych cenných papierov. Súčasťou vysoko komplexných balíkov cenných papierov boli aj hypotéky pre nízko bonitných klientov, o čom investori nevedeli. Zatiaľ čo JPMorgan Chase z predaja profitovala, majitelia týchto cenných papierov zostali po zrútení hypotekárneho trhu v USA v roku 2007 sedieť na stratách.

Bank of America v podobnom prípade už uzavrela niekoľko nákladných vyrovnaní a Citigroup zaplatí štátnemu hypotekárnemu ústavu Freddie Mac 395 miliónov USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies