Banka Citi je prvou americkou bankou pod dohľadom ECB od brexitu

NETKY.SK • 21 November 2016, 16:33 • 2 min
Banka Citi je prvou americkou bankou pod dohľadom ECB od brexitu

DUBLIN - Americká Citi sa stala prvou globálnou bankou, ktorá sa od rozhodnutia Britov o vystúpení z Európskej únie dostala pod dohľad Európskej centrálnej banky (ECB). Nad takýmto riešením pritom uvažuje viacero bánk so sídlom v Británii, keďže by si tým udržali prístup k trhu EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po tom, ako koncom júna Briti v referende rozhodli, že ich krajina Európsku úniu opustí, mnohé finančné inštitúcie začali zvažovať riešenia, vďaka ktorým by si udržali prístup na lukratívny trh s približne 450 miliónmi ľudí aj po odchode Británie z EÚ. Jednou z možností je presunutie dostatočného objemu aktív do jednej z krajín eurozóny, čím sa banka dostane pod dohľad ECB.

 

Americkej banke Citi sa to podarilo prostredníctvom jej írskej dcéry Citibank Holdings Ireland. Tá sa dnešným dňom zaradila na zoznam veľkých bánk, dohľad nad ktorými má priamo ECB, keď prostredníctvom minuloročnej fúzie s britskou Citibank International zvýšila hodnotu svojich aktív na potrebnú úroveň.

 

K fúzii síce došlo ešte pred rozhodnutím Britov o odchode z EÚ, viaceré konkurenčné banky ale o podobnom kroku uvažujú. Je známe, že americká banka Goldman Sachs zvažuje možnosť presunúť časť svojich aktív a prevádzok z Londýna do Frankfurtu nad Mohanom. Navyše, členka rady ECB Sabine Lautenschlägerová minulý týždeň uviedla, že centrálna banka zaznamenáva stále viac žiadostí o informácie zo strany bánk, ktoré zvažujú presunutie niektorých svojich aktivít z Británie do eurozóny.

 

Írska divízia zahrňuje retailové bankovníctvo Citi v Európe, pričom hodnota jej aktív dosahuje po fúzii okolo 46 miliárd eur. To je už hodnota, ktorá zaraďuje banky medzi dostatočne veľké na to, aby spadali pod dohľad ECB. Hraničnou hodnotou je 30 miliárd eur. Banky s aktívami do tejto úrovne sú obvykle pod dohľadom národných regulátorov. Celkovo spadá pod dohľad ECB 127 bánk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies