Banka Barclays dostala pokutu, vystavila klientov zbytočnému riziku

NETKY.SK • 23 September 2014, 14:52 • 2 min
Banka Barclays dostala pokutu, vystavila klientov zbytočnému riziku

LONDÝN - Britská banka Barclays dostala od regulačného úradu pokutu vo výške 38 miliónov libier (48,31 milióna eur) za to, že vystavila klientov zbytočnému riziku, keďže nezabezpečila primeranú ochranu ich aktív a adekvátnu kontrolu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ide o najvyššiu pokutu za klientske aktíva, akú kedy dostala nejaká banka v Británii. Úrad pre dohľad nad bankami (FCA) Barclays vytkol "veľmi veľké slabiny" v jej systéme a nedostatočnú kontrolu v období od novembra 2007 do januára 2012, čím ohrozila aktíva klientov v celkovej hodnote 16,5 miliardy GBP.
     

FCA sprísnil pravidlá pre správu klientskych aktív a ich ochranu po kolapse americkej banky Lehman Brothers v roku 2008, ktorý vyvolal globálnu finančnú a neskôr aj hospodársku krízu. 
     

Podľa FCA klienti Barclays by utrpeli straty, prípadne by sa dlho domáhali svojich peňazí, ak by banka musela vyhlásiť bankrot. Úrad dospel k záveru, že Barclays sa nepoučila z krízy a vystavila klientov zbytočnému riziku.
     

"Po páde Lehman musí byť všetkým spoločnostiam jasné, že ich zlyhanie pri zabezpečení klientskych aktív nemožno nijako ospravedlniť," uvádza sa vo vyhlásení FCA.
     

Barclays na svoju obranu uviedla, že žiadny z klientov neprišiel o svoje peniaze, a ani ona na nich nezarobila. A za spoluprácu pri vyšetrovaní jej FCA nakoniec znížil pokutu o 30 % z pôvodne navrhnutých 54 miliónov GBP.
       

Barclays už problémy odstránila a svoj systém vylepšila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies