Bank of America vyplatí Freddie Mac za nekvalitné hypotéky vyše 400 miliónov

NETKY.SK • 3 December 2013, 07:50 • 2 min
Bank of America vyplatí Freddie Mac za nekvalitné hypotéky vyše 400 miliónov

CHARLOTTE - Bank of America vyplatí americkej hypotekárnej agentúre Freddie Mac viac než 400 miliónov USD s cieľom urovnať spor za problematické hypotéky, ktoré agentúre predala v predchádzajúcej dekáde. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Banka oznámila, že dohoda rieši žaloby súvisiace s nekvalitnými hypotékami z rokov 2000 až 2009. Celkovo Bank of America vyplatí Freddie Mac 404 miliónov USD (298,46 milióna eur), ktoré chce vykryť zo svojich rezerv. Urovnanie sa týka asi 716.000 úverov a kompenzuje agentúru Freddie Mac za jej bývalé aj odhadované budúce straty.

Od roku 2010 sa Bank of America dohodla na urovnaní viacerých sporov, ktoré vyplynuli z hypotekárnej a finančnej krízy. Začiatkom tohto roka súhlasila banka s vyplatením zhruba 3,6 miliardy USD v hotovosti hypotekárnej agentúre Fannie Mae. Zároveň sa dohodla, že od nej odkúpi nekvalitné úvery, ktoré agentúre predala sama, ako aj banka Countrywide Financial, ktorú Bank of America kúpila v roku 2008. Hodnota spomínaných úverov dosahuje 6,75 miliardy USD.

Hypotekárne agentúry Fannie Mae a Freddie Mac poskytujú alebo garantujú zhruba polovicu všetkých hypotekárnych úverov v USA. Obidve agentúry v roku 2008 tvrdo zasiahla finančná kríza a americká vláda im musela poskytnúť záchranný balík v hodnote okolo 187 miliárd USD (spoločne pre obe agentúry). Do dnešných dní z tejto sumy agentúry splatili vláde asi 136 miliárd USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies