Bank Austria podporuje kreatívny model zlej banky

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 12:53 • 2 min
Bank Austria podporuje kreatívny model zlej banky

VIEDEŇ - Bank Austria by mohla podporiť "kreatívne" riešenia s cieľom pomôcť problémovým bankám, ako je napríklad zoštátnená Hypo Alpe Adria.

slovakia

left justify in out

Povedal to pre piatkové vydanie denníka Kurier generálny riaditeľ Bank Austria Willibald Cernko a naznačil, že Rakúsko by malo využiť bankovú daň pre vytvorenie nových fondov na likvidáciu problémových finančných inštitúcií. Jeho vyjadrenie by mohlo byť v súlade s výzvou ministerky financií Marie Fekterovej na inovatívne spôsoby zbavenia banky Hypo Alpe Adria zlých aktív, pričom by nešlo o zriadenie štátnej "zlej banky", ktorá by toxické aktíva prevzala.

"Rozhodne odmietam priamu účasť v zlej banke, ale dovoľte mi nadhodiť určité myšlienky. Predstavte si použitie bankovej dane na financovanie fondu, nazývajme ho Alfa záchranný fond, ktorý by sa zaoberal iba zlou bankou. A Beta záchranný fond by bol k dispozícii pre možné budúce problémy," povedal Cernko. Podrobnosti treba rozpracovať, ale stojí to za diskusiu, konštatoval šéf Bank Austria. Dodal, že Fekterová s ním osobne o tejto téme nehovorila. Špeciálna banková daň v Rakúsku teraz smeruje do štátneho rozpočtu. 

Keďže v septembri budú v Rakúsku voľby, Fekterová odmieta rastúci tlak na zriadenie štátnej zlej banky zameranej na riešenie problémov Hypo Alpe Adria. Banku v roku 2009 prevzala vláda po tom, ako sa tento peňažný podnik dostal na pokraj nesolventnosti po desaťročí príliš ambiciózneho poskytovania úverov a expanzie na Balkán. Podľa informácií agentúry Reuters by Viedeň mohla prijať írsky model zlej banky, v ktorej sú majoritným majiteľom súkromní investori, čiže jej záväzky neovplyvňujú štátny rozpočet. Rakúsky bankový sektor však neprejavil dostatok ochoty vstúpiť do takejto zlej banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona