Baníkom sa zvyšuje základná suma osobitného príspevku

NETKY.SK • 2 Január 2016, 18:47 • 2 min
Baníkom sa zvyšuje základná suma osobitného príspevku

BRATISLAVA - Základná suma osobitného príspevku pre baníkov sa zvyšuje. Vyplýva to z novely zákona o osobitnom príspevku baníkom, ktorá nadobudla účinnosť od 1. januára tohto roku. Právnu normu pripravil poslanec Smeru-SD Pavol Pavlis.

slovakia

left justify in out

Novela stanovuje mechanizmus, ktorým sa zabezpečuje zohľadnenie celej doby výkonu zamestnania v baníctve so stálym pracoviskom v podzemí v hlbinných baniach na území Slovenska. A to zvýšením zákonom stanovenej základnej sumy osobitného príspevku baníkom za obdobie zamestnania prevyšujúce minimálnu dobu zamestnania potrebnú na vznik nároku na osobitný príspevok v základnej výške.

 

Výhodnejšie sa zohľadňuje obdobie zamestnania presahujúce minimálnu dobu potrebnú na vznik nároku na osobitný príspevok vykonávané vo vybraných zamestnaniach ako rubač, lámač, razič alebo hĺbič v porovnaní s ostatnými zamestnaniami v baníctve so stálym pracoviskom v podzemí.

 

Zároveň sa novelou zavádza každoročná valorizácia sumy osobitného príspevku baníkom v závislosti od indexu medziročného rastu priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona