Baníci v Novákoch zberajú prvú úrodu rajčín z vlastného skleníka

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 08:14 • 2 min
Baníci v Novákoch zberajú prvú úrodu rajčín z vlastného skleníka

Baníci v Novákoch zberajú prvú úrodu rajčín z vlastného skleníka

slovakia

left justify in out

img

Baníci Hornonitrianskych baní  Prievidza (HBP) začali v týchto dňoch so zberom a expedovaním prvej úrody rajčín zmluvnému odberateľovi. Pestujú ich v skleníku vyhrievanom prebytočným teplom z tepelnej centrály, ktorá na ohrev vzduchu vháňaného do podzemia využíva energiu neďalekého geotermálneho vrtu. Nositeľom tepelnej energie v skleníku je tiež banská voda, odčerpávaná z podzemia, ktorá má stabilnú teplotu okolo 20 stupňov Celzia.
Prvé paradajky odrody Cherry, podľa informácie projektového manažéra HBP Stanislava Gurského, dozreli už koncom februára. Dcérska spoločnosť baní AGRO GTV ich v množstve 15 kilogramov dodala do bufetu v bani Nováky, takže prví ich mohli ochutnať baníci a zdá sa, že im chutili. Zber hlavnej strapcovitej odrody Levanzo sa začína práve teraz. Spočiatku denne oberú do jednej tony rajčín. V tomto mesiaci predpokladajú získať približne 20 ton. Postupne by sa mala úroda zvyšovať, v závislosti od počasia. Od apríla budú denne zberať 2,5 až 3 tony. Prakticky celú tohtoročnú úrodu už majú zmluvne zabezpečenú odberateľom zo Slovenska. Časť však budú predávať záujemcom aj vo firemnej predajni a vybranej obchodnej sieti v regióne, konštatoval Gurský.
Kvalita, chuť i vôňa „baníckych“ rajčín, v porovnaní s paradajkami z dovozu, ktoré možno v súčasnosti kúpiť v potravinových reťazcoch, je oveľa lepšia. Dôvodom je, že rajčiny oberajú v plnej zrelosti, potvrdila Eva Rajnohová, jedna z 15 pracovníkov, ktorá sa o porasty stará.
Prvé priesady do skleníka s rozlohou 1,59 ha zasadili v polovici decembra 2010. Ide o originálnu holandsko-izraelskú technológiu. Celkovo je v skleníku 26.000 priesad. Každá má dve rastliny, spolu teda 52.000 rastlín, dorastajúcich do výšky takmer desať metrov. Jednotlivé strapce dozrievajú postupne. Technológia pestovania je na báze hydroponického roztoku. Priesady sú vysadené do pestovateľských matracov z minerálnej vaty. Ide o ekologické pestovanie. Boj proti škodcom totiž zabezpečujú biologicky, nasadením predátorov požierajúcich škodcov. Rastliny opeľuje špeciálny druh čmeliakov, vysvetlila hovorkyňa HBP Adriana Siváková. Dodala, že rozpočtové náklady na túto investíciu predstavovali 3,3 milióna eur. Je predpoklad, že ak bude projekt ekonomicky úspešný, kapacitu skleníka rozšíria na tri hektáre.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies