Bangladéšsku expremiérku obvinili z poburovania pre výrok o umučených obetiach v oslobodzovacej vojne

NETKY.SK • 25 Január 2016, 13:06 • 2 min
Bangladéšsku expremiérku obvinili z poburovania pre výrok o umučených obetiach v oslobodzovacej vojne

DHÁKA - Bývalú bangladéšsku premiérku obvinili dnes z poburovania. Dôvodom je jej vyjadrenie o počte obetí vo vojne o nezávislosť Bangladéša od Pakistanu z roku 1971. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Expremiérka a líderka opozičnej Bangladéšskej národnej strany Begum Chálida Zijáová v decembri údajne spochybnila oficiálne záznamy o počte obetí tohto konfliktu.

 

"Existujú spory o tom, koľko ľudí bolo umučených v tejto oslobodzovacej vojne. Existuje veľa kníh a dokumentov o tejto polemike," povedala trojnásobná premiérka. Žaloba bola podaná so súhlasom bangladéšskeho ministerstva vnútra. Žalobca Momtáz Uddín Ahmad obvinil Zijáovú zo zločinu poburovania na základe jej vyjadrenia, ktoré podľa neho skresľuje fakty o vojne s Pakistanom.

 

Generálny tajomník Bangladéšskej národnej strany Mírza Fachrúl Islám Alamdžír povedal, že toto obvinenie je neopodstatnené a politicky motivované. Sudca nariadil, aby sa Zijáová dostavila pred súd v Dháke 3. marca.

 

Podľa odhadov bangladéšskej vlády zanechal deväťmesačný ozbrojený konflikt tri milióny mŕtvych. Neoficiálne odhady hovoria o oveľa menšom počte obetí. Pakistanská armáda a ich miestni kolaboranti znásilnili viac ako 200.000 žien a podpálili mnohé domovy vo vtedajšom východnom regióne Pakistanu, ktorý sa neskôr stal Bangladéšom, dodala DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies