Bangladéšská polícia vypísala odmenu za dolapenie strojcov útoku v Dháke

NETKY.SK • 2 August 2016, 17:25 • 2 min
Bangladéšská polícia vypísala odmenu za dolapenie strojcov útoku v Dháke

DHÁKA - Bangladéšska polícia zverejnila dnes totožnosť dvoch organizátorov útoku na reštauráciu v metropole Dháka, kde islamisti 1. júla zabili 20 rukojemníkov a dvoch policajtov. Zároveň oznámila, že za informácie vedúce k ich dolapeniu ponúka finančnú odmenu, ktorá v prepočte dosahuje približne 23.000 eur.

slovakia

left justify in out

Strojcami útoku sú podľa slov generálneho policajného inšpektora A.K.M. Šahídula Hóka bývalý armádny major Zia a muž menom Tamim Chowdhury. "Mená informátorov zverejňovať nebudeme," dodal inšpektor, ktorého citovala agentúra DPA.

 

Terčom útoku militantov sa stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky. Pokusy o vyjednávanie zlyhali a rukojemnícka dráma sa skončila, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.

 

Medzi 20 usmrtenými civilistami boli prevažne zahraniční občania - deväť Talianov, sedem Japoncov, Ind, dvaja Bangladéšania a jeden Američan. Pri akcii zahynuli tiež dvaja policajti. K tomu útoku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

 

Vláda však odmietla tvrdenia, že by v Bangladéši operoval IS a útok pripísala domácim militantným skupinám, ktoré chcú podľa nej pritiahnuť medzinárodnú pozornosť, pričom podozrenie upriamila najmä na zakázanú organizáciu Džamáatul Mudžáhidín Bángládeš (JMB).

 

Hľadaný Tamim Chowdhury je Kanaďan bangladéšskeho pôvodu, ktorý sa údajne vrátil z Kanady do Bangladéša asi pred tromi rokmi.

 

"Počas vyšetrovania sme odhalili, že organizátorom (útoku) je Tamim Chowdhury, ktorý je vodcom novej JMB," uviedol policajný inšpektor. "Je tu aj ďalšia (militantná) skupina s názvom Ansarullah Bangla a domnievame sa, že jej vodcom je práve major Zia."

 

Kde sa nachádza Tamim Chowdhury, polícii zatiaľ zrejmé nie je. "Mohol by byť v našej krajine alebo v zahraničí. Pátrame po ňom. Pred útokom v Gulšáne bol v Bangladéši," uviedol príslušník polície. Dodal, že polícia taktiež zistila, že tento muž naverboval aj inštruoval útočníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies