Bangladéš vyhlásil dvojdňový štátny smútok

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 09:34 • 2 min
Bangladéš vyhlásil dvojdňový štátny smútok

DHÁKA - V súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v bangladéšskej Dháke včera tamojšia vláda vyhlásila dvojdňový štátny smútok, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Premiérka Hasína Vadžídová uviedla, že dňami štátneho smútku budú nedeľa a pondelok. Vo svojom vyhlásení, ktoré odvysielala bangladéšska televízia, Vadžídová vyzvala občanov krajiny, aby sa spojili a zapojili sa do boja proti terorizmu.


Medzičasom Taliansko, India a Japonsko potvrdili, že medzi obeťami rukojemníckej drámy v Dháke sú aj ich občania: siedmi Japonci, deviati Taliani a jedna Indka.


Smrť svojho občana v útoku v Dháke oznámili aj Spojené štáty. Ako uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest, Spojené štáty ponúkli Bangladéšu pomoc pri vyšetrovaní útoku a zopakoval odhodlanie svojej krajiny bojovať proti terorizmu.


Ako informovala agentúra AP, útok v Dháke si vyžiadal celkovo 28 obetí. Podľa internetového vydania bangladéšskeho denníka Daily Star jeden zo zachránených rukojemníkov povedal, že "tí, ktorí boli schopní recitovať verše z koránu, boli ušetrení, ostatných mučili".


Terčom útoku sa v piatok večer stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, kam vtrhlo osem až desať ozbrojencov. V počiatočnej prestrelke s nimi zahynuli dvaja policajti. Podľa AP útočníci zadržiavali 35 ľudí vrátane 20 cudzincov.


Pokusy o vyjednávanie zlyhali a dráma trvala do dnešného rána, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.


K zodpovednosti za piatkový útok v Dháke, pri ktorom prišlo o život 20 rukojemníkov, sa dnes prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS/Dáiš). IS uviedol, že pri útoku sa zameral na občanov "križiackych štátov".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona