Bangladéš si uctil pamiatku obetí po útoku militantov na reštauráciu v Dháke

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 11:03 • 2 min
Bangladéš si uctil pamiatku obetí po útoku militantov na reštauráciu v Dháke

DHÁKA - Bangladéš si dnes uctil pamiatku obetí útoku z 1. júla na reštauráciu v metropole Dháka, kde podozriví islamisti zabili 20 rukojemníkov a dvoch policajtov.

slovakia

left justify in out

Premiérka Hasína Vadžídová položila v druhý deň štátneho smútku kvetinový veniec na rakvy obetí vystavené na Armádnom štadióne v Dháke.


Televízne zábery zachytávali premiérku, ako po položení kvetov k rakvám stojí na pódiu počas minúty ticha.
Po premiérke vzdali obetiam poctu aj ministri, diplomati, politickí lídri, príbuzní a priatelia.


Medzi 20 usmrtenými civilistami je deväť Talianov, sedem Japoncov, Ind, dvaja Bangladéšania a americký občan, pripomína agentúra DPA.


Týchto ľudí zabili islamskí militanti po tom, ako v piatok večer obsadili reštauráciu Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky, a vzali ich za rukojemníkov. Bezpečnostné sily po neúspešnom vyjednávaní s militantmi vtrhli do reštaurácie v sobotu nadránom a zabili všetkých šesť teroristov. Pri akcii zahynuli aj dvaja policajti.

 

Do Dháky priletelo v nedeľu 18 príbuzných zabitých a zranených Japoncov. Pozostalí odvezú telá do vlasti a odcestuje s nimi aj Japonec, ktorý útok prežil. Informoval o tom námestník japonského ministra zahraničných vecí Seidži Kihara, ktorého citovala agentúra Kjódó.


Pri záchrannej operácii pod velením armády bolo zachránených 13 rukojemníkov, väčšinou bangladéšskych občanov.


K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ale bangladéšski predstavitelia uviedli, že teroristi patrili k miestnej militantnej skupine, ktorej činnosť je v Bangladéši zakázaná už vyše desať rokov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona