Bangladéš protestoval proti sťahovaniu mjanmarských vojakov k spoločnej hranici

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 07:57 • 2 min
Bangladéš protestoval proti sťahovaniu mjanmarských vojakov k spoločnej hranici

DHÁKA - Bangladéš si vo štvrtok predvolal mjanmarského veľvyslanca, aby mu tlmočil svoje znepokojenie ohľadom mjanmarských vojakov v blízkosti spoločnej hranice oboch krajín, neďaleko ktorej sú tisíce utečencov z etnika Rohingov.

slovakia

left justify in out

Vojaci mjanmarskej armády a polície, ktorých bolo odhadom asi 200, sa vo štvrtok presunuli bližšie k spoločnej hranici, kam boli premiestnené aj ťažké zbrane. V noci na piatok sa z týchto zbraní strieľalo. Bol to zrejme pokus o zastrašenie utečencov na bangladéšskej strane hraníc a ich zatlačenie do bangladéšskeho vnútrozemia.

 

Vodca komunity rohinských utečencov uviedol, že na hranici je asi 950 rohinských rodín. Dodal, že mjanmarské úrady ich cez megafóny vyzývali, aby z pohraničia odišli.

 

Nemenovaný zdroj bangladéšskej pohraničnej stráže upozornil, že priblíženie sa mjanmarských jednotiek k hranici je porušením medzinárodného práva.

 

Po protestoch Bangladéša Mjanmarsko z blízkosti spoločnej hranice stiahlo svoje ťažké delostrelecké zbrane. Bangladéšske ministerstvo zahraničných vecí zasa Mjanmarsko upozornilo, že zvyšovanie počtu jeho vojenských jednotiek na hraniciach by mohlo v Bangladéši vyvolať napätie na hraniciach a ohroziť dohodnutú repatriáciu rohinských utečencov z Bangladéša do Mjanmarska.

 

Presun mjanmarských jednotiek do oblasti spoločnej hranice s Bangladéšom hovorca mjanmarskej vlády vysvetlil tým, že v oblasti sa sústredili "teroristi" s napojením na Arakanskú armádu spásy Rohingov (ARSA), ktorá vlani v auguste podnikla útoky na zhruba 30 policajných a armádnych staníc v pohraničnej oblasti. Mjanmarská armáda v reakcii na to pristúpila k protiútoku na povstalcov. Následné boje si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov Rohingov. Vyvolali aj hromadný útek asi 700-tisíc Rohingov do Bangladéša.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona