Bangladéš pokračuje v kontroverznom pláne výstavby tábora pre Rohingov mimo pevninu

NETKY.SK • 6 December 2017, 11:13 • 2 min
Bangladéš pokračuje v kontroverznom pláne výstavby tábora pre Rohingov mimo pevninu

DHÁKA - Bangladéš pokračuje v realizácii kontroverzného plánu na presun rohinských utečencov na ostrov Thengar Čár v Bengálskom zálive. Výstavba ubytovacích a ďalších zariadení na ostrove sa má začať "čoskoro", informovala americká spravodajská televízia CNN.

slovakia

left justify in out

Na ostrov, ktorý je nízko položený a hrozí mu preto zaplavenie morom, by malo byť do novembra 2019 presťahovaných približne 100.000 z celkovo približne milióna rohinských utečencov žijúcich v Mjanmarsku. Plán, ktorý si vyžiada investíciu 278 miliónov dolárov, odobrila bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová ešte 28. novembra.

 

V rovnaký deň však ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) bangladéšsku vládu vyzvala, aby sa vzdala realizácie tohto plánu, ktorý súčasne označila za "hroznú chybu".

Riaditeľ AI pre južnú Áziu Biradž Patnajk vtedy upozornil, že ostrov Thengar Čár je neobývateľný. Pripomenul tiež, že na veľkej časti jeho územia dochádza k záplavám, a to najmä počas obdobia dažďov. Varoval, že väčšiu časť nízko položeného ostrova tvorí nespevnená pevnina, ktorá je počas prílivov rozbahnená a more ju môže zaliať a následne odplaviť.

 

Televízia CNN informovala, že ostrov má rozlohu 30.000 hektárov a od pevniny je vzdialený viac ako 37 míľ. Oficiálne je neobývaný. Pracovník okresnej lesnej správy Amír Husajn Čaudhrí pre CNN ešte v januári povedal, že počas výdatných monzúnových dažďov je väčšina ostrova zaplavená. V reakcii na kritiku ľudskoprávnych organizácií dali bangladéšske námorné sily vypracovať odborný posudok. Jeho autori konštatujú, že ostrov môže byť obývateľný po rekultivácii pôdy a po spevnení pobrežia. Predstavitelia bangladéšskej vlády v tejto súvislosti argumentovali, že spevňovaním pobrežných oblastí a hrádzí získava a chráni svoje územia mnoho štátov sveta.

 

Vláda chce na 60 hektároch územia Thengar Čáru vybudovať 1500 barakov a 120 útulkov. Ďalší utečenecký tábor pre Rohingov buduje v lokalite Kutapalong, neďaleko hraníc s Mjanmarskom. Rohinskí utečenci tam momentálne žijú v provizórnych táboriskách. Od konca augusta ušlo pred násilnosťami v Jakchainskom štáte -- administratívnej časti Mjanmarska -- do susedného Bangladéša takmer 620.000 mjanmarských Rohingov. V Bangladéši pritom do augustového exodu žilo už vyše 300.000 Rohingov.

 

Medzinárodné spoločenstvo ocenilo prístup bangladéšskej vlády, ktorá poskytla Rohingom útočisko, niektoré ľudskoprávne organizácie však upozorňujú, že vláda v Dháke svojimi plánmi ohľadom ostrova Thengar Čár popiera svoje snahy o ochranu a pomoc pre Rohingov a môže zničiť aj svoj pozitívny obraz vo svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona