Bangladéš a Mjanmarsko vytvorili skupinu, aby dohliadala na repatriáciu Rohingov

NETKY.SK • 19 December 2017, 14:07 • 2 min
Bangladéš a Mjanmarsko vytvorili skupinu, aby dohliadala na repatriáciu Rohingov

DHÁKA - Bangladéš a Mjanmarsko vytvorili pracovnú skupinu, aby tak spoločne dohliadali na repatriáciu státisícov Rohingov, ktorí ušli v uplynulých mesiacoch cez hranice z mjanmarského Jakchainského štátu.

slovakia

left justify in out

Vytvorenie "spoločného pracovného tímu" smeruje k tomu, aby sa zabezpečil návrat Rohingov do ich domovov. Uviedol to bangladéšsky minister zahraničných vecí Abúl Hasan Mahmúd Alí. Dodal, že "veria, že proces repatriácie začne čoskoro".

 

Komisia, ktorá bola vytvorená na utorkovom zasadnutí predstaviteľov Bangladéša a Mjanmarska, pozostáva z 15 členov každej krajiny.

 

Títo dvaja ázijskí susedia podpísali 23. novembra dohodu umožňujúcu návrat Rohingov, po ktorých príchode do Bangladéša nastala humanitárna kríza.

 

Dátum začiatku repatriácie bol pôvodne stanovený na 21. január. Je však otázne, či repatriácie začnú v tento deň, keďže vytvorená skupina na stretnutí nedokázala určiť časový harmonogram.

 

Od konca augusta ušlo pred násilnosťami v Jakchainskom štáte - administratívnej časti Mjanmarska - do susedného Bangladéša približne 655-tisíc mjanmarských Rohingov. V Bangladéši pritom do augustového exodu žilo už vyše 300-tisíc Rohingov.

 

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) utečenci z Mjanmarska naďalej prichádzajú do Bangladéša s tým, že ich príchod sprevádzajú správy o násilí, prenasledovaní a znásilňovaní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona