Balóny s protikomunistickou propagandou proti Pchjongjangu vyvolali streľbu

NETKY.SK • 10 Október 2014, 17:31 • 2 min
Balóny s protikomunistickou propagandou proti Pchjongjangu vyvolali streľbu

SOUL - Severná a Južná Kórea si v piatok opäť vymenili výstrely po tom, ako juhokórejskí aktivisti vyslali cez hranicu balóny s propagandou namierenou proti Pchjongjangu.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva obrany v Soule začali Severokórejčania strieľať necelé dve hodiny po vypustení balónov a niekoľko projektilov zo samopalov dopadlo blízko základne a obývanej oblasti na južnej strane prísne stráženej hranice. Tamojší vojaci paľbu opätovali 40 dávkami zo samopalov, na čo sa znepriatelené sily vzájomne ostreľovali taktiež puškami, povedal hovorca Kim Min-sok. Nebolo pritom jasné, či boli terčom prvých výstrelov samotné balóny. Z oblasti nehlásili žiadne škody alebo zranenia. Predstavitelia juhokórejského rezortu obrany zareagovali mimoriadnym zasadnutím, zatiaľ čo v meste Jončchon pri hranici vyhlásili čiastočnú evakuáciu.

 

Juhokórejské občianske organizácie, ktorých členmi sú prevažne zbehovia zo Severu, vypustili balóny z viacerých pohraničných oblastí, pričom len v 10 z nich sa nachádzalo 200-tisíc propagandistických letákov, 400 rovnako zameraných DVD nosičov a 300 USB kľúčov ako aj tisíc amerických jednodolárových bankoviek. Zverejnený zámer ešte vo štvrtok odsúdil severokórejský Výbor pre mierové znovuzjednotenie Kórey, podľa ktorého takéto konanie "nemá ďaleko od vyhlásenia vojny". "Ak juhokórejské orgány povolia alebo sa budú ticho prizerať zamýšľanej operácii zhadzovania letákov, vzťahy medzi Severom a Juhom budú opäť zatlačené k nekontrolovateľnej katastrofe a provokatéri za to budú v plnej miere zodpovední," uviedli Severokórejčania vo vyhlásení. 

 

Najnovšia udalosť sa odohrala v období opätovného zbližovania medzi znepriatelenými režimami, čoho dôkazom je nedávna dohoda o pokračovaní formálnych rokovaní na vysokej úrovni prerušených vo februári. Podľa juhokórejských médií k tomu došlo počas nečakanej návštevy delegácie zloženej s vysokopostavených predstaviteľov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, ktorá oficiálne prišla pre to, aby sa zúčastnila na záverečnom ceremoniáli Ázijských hier v meste Inčchon.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies