Balón, pri ktorého havárii zahynulo 16 ľudí, vrazil do elektrického vedenia

NETKY.SK • 1 August 2016, 08:23 • 2 min
Balón, pri ktorého havárii zahynulo 16 ľudí, vrazil do elektrického vedenia

LOCHART - Teplovzdušný balón, pri ktorého havárii zahynulo cez víkend v strednom Texase všetkých 16 ľudí, ktorí ním cestovali, narazil do káblov silnoprúdového vedenia. Oznámili to v nedeľu (miestneho času) federálni vyšetrovatelia.

slovakia

left justify in out

K nehode došlo v sobotu dopoludnia vo vidieckej oblasti pri meste Lockhart, 65 kilometrov južne od texaskej metropoly Austin. Texaské úrady v nedeľu identifikovali niektoré z obetí vrátane mladého manželského páru, ktorý sa zosobášil len začiatkom roka, píše agentúra DPA.

 

Balón sa počas letu vznietil a následne sa zrútil na pastviská. Jeho zhorený kôš dopadol na zem viac ako kilometer od samotného balóna, čo naznačuje, že ho pri náraze do vedenia odtrhlo, uviedol na tlačovej konferencii v Lockharte zástupca Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

 

Vyšetrovatelia našli na mieste nehody viac ako desiatku elektronických zariadení, ktoré patrili obetiam. Mobilné telefóny a iné prístroje preskúmajú vo vládnom laboratóriu vo Washingtone s cieľom zistiť, či neobsahujú videozábery alebo iné údaje, ktoré by mohli ukázať, čo sa stalo.

 

Balón vyštartoval z letiska 20 kilometrov južne od miesta zrútenia a asi 30 minút pred nehodou. Federálne úrady uviedli, že išlo o model BB85Z českej firmy Balóny Kubíček, vyrobený v roku 2014, uviedli noviny Statesman z Austinu. Prevádzkovateľom letu bola miestna spoločnosť Heart of Texas Balloon Rides.

 

Ide o najtragickejšiu nehodu teplovzdušného balóna v USA. NTSB už pred dvoma rokmi vyzval na lepšiu reguláciu letov teplovzdušných balónov a odporučil, aby podliehali rovnakému dohľadu ako vyhliadkové lety lietadiel a vrtuľníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona