Balkánske krajiny si vytvoria vlastný minischengen

NETKY.SK • 29 Júl 2021, 21:33 • 2 min
Balkánske krajiny si vytvoria vlastný minischengen

SKOPJE - Lídri troch balkánskych krajín, ktoré sú frustrované z odsúvania ich prijatia do Európskej únie, podpísali vo štvrtok dohody o vzájomnom otvorení hraníc od roku 2023.

slovakia

left justify in out

Srbský prezident Aleksandar Vučič a premiéri Albánska a Severného Macedónska Edi Rama a Zoran Zaev podpísali tri dohody počas ekonomického fóra v hlavnom meste Severného Macedónska Skopje, ktoré zorganizovali obchodné komory týchto troch štátov.

„Ak dokážeme prekonať administratívne problémy, od prvého januára 2023 budeme mať hranice, ale nebudú zastavovať našich občanov," povedal Vučič. „Nebude zastavovanie na ceste z Belehradu do Tirany a naopak. Bude to historický okamih," dodal.

Iniciatíva na umožnenie voľného pohybu tovarov, kapitálu a ľudí medzi Srbskom, Albánskom a Severným Macedónskom sa začala v roku 2019 a teraz sa označuje za  Otvorený Balkán.

 

Na pripojenie sa k iniciatíve vyzvali aj Bosnu a Hercegovinu a Čiernu Horu, ale tieto krajiny sa k nej zatiaľ nepridali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies