Balkánske krajiny ako prvé pocítia dôsledky gréckej dlhovej krízy

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 18:29 • 2 min
Balkánske krajiny ako prvé pocítia dôsledky gréckej dlhovej krízy

SOFIA/SKOPJE - Milióny ľudí v Bulharsku, Macedónsku, Albánsku, Srbsku a Rumunsku majú vklady v bankách, ktoré vlastnia grécke subjekty. Juhovýchodná Európa sa tak dostane do prvej línie a pocíti dôsledky gréckej krízy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Centrálne banky v Macedónsku a Srbsku medzičasom v rámci prevencie obmedzili tok kapitálu medzi tamojšími bankami a ich materskými bankami v Grécku. Finančné inštitúcie zatiaľ pracujú normálne, nezaviedli žiadne limity na výbery peňazí a pred bankami nevidno rady znepokojených klientov. Regionálne centrálne banky uviedli, že v podstate chránia peňažné inštitúcie a ich kapitál pred gréckymi materskými bankami.
     

Bývalé socialistické krajiny južnej Európy nervózne a pozorne sledujú vývoj drámy v Grécku. A keďže grécke banky v niektorých krajinách vlastnia až 20 % bankového sektora, hrozba je reálna. Navyše tamojšie ekonomiky sú historicky veľmi krehké a nebude treba veľa, aby padli do krízy.
     

Macedónska centrálna banka v nedeľu nariadila úverovým inštitúciám vybrať vklady z gréckych bánk a dočasne zastavila únik kapitálu z macedónskych dcér do gréckych materských inštitúcií. Nemenovaný predstaviteľ centrálnej banky uviedol, že nezaznamenali žiadne neobvyklé transakcie ani výbery.
     

V Srbsku sú štyri banky v gréckom vlastníctve s celkovým trhovým podielom 15 %. Tamojšia centrálna banka zaviedla podobné obmedzenia ako Macedónsko. Podľa jej údajov banky v krajine pracujú normálne, prijímajú vklady a dokonca vydávajú nové úvery. Zamestnanec jednej srbskej banky potvrdil, že medzibankové operácie s Gréckom sa zastavili, nakoľko grécke banky sú zatvorené. 
     

Podobná situácia je aj v Rumunsku. V Albánsku nenastala panika a pred dcérami gréckych bánk nestoja žiadne rady klientov. Albánsko však zatiaľ neplánuje nasledovať príklad Macedónska alebo Srbska.
     

Trhy však pokojné nie sú. Rumunský lei stratil voči euru 0,8 % a srbský dinár 0,4 %. Nervozitu pocítili aj balkánske eurové dlhopisy, napríklad, bulharské dlhopisy, splatné v roku 2024 a v emisii v celkovej hodnote 1,5 miliardy eur, stratili na hodnote takmer dva centy. Rumunské dlhopisy s rovnakou splatnosťou (1,2 miliardy eur) prišli o 0,8 centa a srbské dolárové dlhopisy so splatnosťou v roku 2020 o polovicu centa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies