Balkán a Moldavsko sa zapoja do výskumno-rozvojového programu

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:49 • 2 min
Balkán a Moldavsko sa zapoja do výskumno-rozvojového programu

BRUSEL - Päť krajín západného Balkánu a Moldavsko získali v utorok plnohodnotný prístup k programu EÚ na podporu výskumu a inovácií v rokoch 2014 až 2020 pod názvom Horizont 2020.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Macedónska, Srbska a Moldavska podpísali v Bruseli asociačné dohody s generálnym riaditeľom Direktoriátu Európskej komisie (EK) pre výskum a inovácie Robertom-Janom Smitsom, ktoré platia spätne už od 1. januára 2014. Podľa tlačovej správy EK tak majú oprávnené subjekty možnosť využiť dotácie v celom rozsahu. Celkový počet "asociovaných" krajín sa pritom zvýšil zo štyroch na 10.

 

Výkonný orgán EÚ poukazuje na predošlú spoluprácu v danej oblasti so všetkými šiestimi krajinami uchádzajúcimi sa o členstvo v EÚ prostredníctvom takzvaného "siedmeho rámcového programu" na roky 2007 až 2013. Komisárka EÚ pre výskum, inovácie a vedu Máire Geogheganová-Quinnová označila podpísané dohody za "dobré" pre signatárske krajiny ako aj samotnú EÚ, keďže "zvýšená spolupráca bude tvoriť nové príležitosti pre rast, konkurencieschopnosť a pracovné miesta vo všetkých ekonomikách". "Asociácia s Horizontom 2020 uľahčí mobilitu vynikajúcich vedcov, posilní národné výskumné systémy a pomôže týmto krajinám integrovať sa do Európskeho výskumného priestoru," cituje Geogheganovú-Quinnovú tlačová správa EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies