Balík na odmeny sudcov presunie ministerka Žitňanská súdnym úradníkom

NETKY.SK • 24 November 2016, 14:26 • 2 min
Balík na odmeny sudcov presunie ministerka Žitňanská súdnym úradníkom

BRATISLAVA – Novú zákonnú úpravu, ktorá opäť umožňuje udeľovať koncoročné odmeny sudcom, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) nevyužije. S predsedami súdov sa dohodla na presunutí mzdového balíka určeného pre sudcov k justičným zamestnancom.

slovakia

left justify in out

Zmenu zákona o sudcoch a prísediacich presadil bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorý zaviedol balík motivačných a zásluhových opatrení. Sudcom možno, okrem iného, v mesiaci november priznať odmenu do výšky jeho funkčného platu za vykonanie úloh nad rozsah ich povinností.

Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla pre TASR potvrdil, že odmeny sudcom vyplatené nebudú.

 

„Na porade predsedov krajských a okresných súdov bol akceptovaný návrh ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej, aby ušetrené mzdové prostriedky v justícii boli použité na odmeny zamestnancov,“ uviedol Bubla. „Je zhoda, že zamestnanci v justícii sú tí, ktorí sú podhodnotení,“ doplnil.

 

Justiční zamestnanci by tak mali v decembri dostať koncoročnú odmenu nad rámec dohody, ktorú s nimi má ministerka uzavretú. K platu dostávajú v súčasnosti mesačný 30-eurový príplatok, ktorý má preklenúť obdobie, kým nebude prijatý osobitný zákon o ich odmeňovaní. Ten má zlepšiť nevyhovujúcu platovú situáciu zamestnancov na súdoch, aj kvôli ktorej sú justiční odborári aj naďalej v štrajkovej pohotovosti.

 

Výšku odmeny Bubla nepresnil, táto otázka podľa neho ešte nie je celkom uzavretá.

 

Sudcovia síce nemôžu rátať s koncoročnými odmenami, s budúcoročnou valorizáciou svojich platov však áno. Poslanci Národnej rady SR schválili v stredu (23. 11.) na návrh premiéra Roberta Fica (Smer-SD) novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Platy ústavných činiteľov zostanú zmrazené aj v roku 2017, s výnimkou práve sudcov a prokurátorov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies