Baletní sólisti z Ruska predvedú v SND romantický balet Korzár

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 14:14 • 2 min
Baletní sólisti z Ruska predvedú v SND romantický balet Korzár

BRATISLAVA - Majstrovské dielo romantickej baletnej tvorby, Korzára si priaznivci klasického tanca 17. marca pozrú v Slovenskom národnom divadle (SND) so sólistami z Ruska. Ako agentúru SITA informovalo SND, na piatkovom predstavení baletu zatancuje Konráda víťaz Ceny Petipa Heritage Foundation a Baletu SND Yerkin Rakhmatullayev a v úlohe Medory sa predstaví sólistka Kremeľského štátneho baletu v Moskve Ekaterina Pervushina.

slovakia

left justify in out

Obaja mladí umelci hosťujú v Balete SND po prvý raz. „Korzár je na scéne SND mimoriadne úspešným titulom, vďaka zaujímavým mladým tanečníkom môže opäť osloviť verných fanúšikov a získať nových,“ konštatuje národné divadlo v tlačovej správe k hosťovaniu talentovaných tanečníkov. Romantický večer s hudbou Adolpha Charlesa Adama sa v sále opery a baletu v novej budove SND na Pribinovej ulici v Bratislave začne o 19:00. 

Rozprávkový príbeh o láske medzi korzárom Konrádom a krásnou Grékyňou Medorou, o únosoch krásnych žien, o pašovi Sídim túžiacom po láske choreograficky spracoval známy ruský choreograf Vasilij Medvedev. Divákom ponúka ducha historickej inscenácie. Hudobne dielo naštudoval a diriguje znalec baletnej literatúry, ale aj operných a symfonických opusov Alexander Anissimov. Asistentom choreografie je Stanislav Fečo a scénu a kostýmy navrhol Pavol Juráš.

Ako ďalej informovalo SND, Jerkin Rachmatullajev (Yerkin Rakhmatullayev) je držiteľom Ceny Petipa Heritage Foundation a Baletu SND, ktorá vznikla na podnet Baletu SND špeciálne pre Medzinárodnú baletnú súťaž v Astane (Kazachstan) a udeľuje sa za najlepšiu interpretáciu klasického dedičstva. Mimoriadne nadaný mladý tanečník má vo svojom repertoári hlavné postavy v takých náročných klasických baletných tituloch ako Labutie jazero, Giselle, Bajadéra, Spiaca krásavica či Bachčisarajská fontána. Je vedúcim sólistom baletu Národnej opery v Astane a držiteľom ďalších ocenení z medzinárodných súťaží v Novosibirsku, Orleu, Krasnojarsku, Pekingu i Grand Prix at the International Creative.

Ekaterina Pervushina, absolventka Baletnej akadémie v Perme, začala svoju sľubnú kariéru v Samare, v súčasnosti je sólistkou Kremeľského štátneho baletu v Moskve. Získala si uznanie poroty na prestížnych medzinárodných súťažiach akou je napríklad Arabesque (2008 – 2010), zvíťazila na medzinárodnej choreografickej súťaži Tanzolypm Berlin. V repertoári má hlavné postavy v baletoch Spiaca krásavica, Romeo a Júlia, Paquita, Armida, Giselle, Luskáčik a ďalších. 

Balet Adolpha Charlesa Adama (1803 – 1856) Korzár je jedným z majstrovských diel éry romantického baletu a spolu s jeho ďalším slávnym dielom Giselle je súčasťou zlatého fondu svetového baletného repertoáru, pripomína v anotácii k dielu SND. "Známy libretista baletov 19. storočia Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges a choreograf Joseph Mazilier vytvorili farebný obraz zo života korzárov na základe rovnomennej Byronovej básne z roku 1814," priblížilo SND vznik diela, ktoré malo premiéru 23. januára 1856 na javisku Opéra de Paris.

 

"Časom boli do baletu pridané hudobné čísla iných skladateľov, príbeh však zostal rovnaký od roku 1856 až po súčasnosť. Balet Korzár (Le Corsaire) patrí k tým dielam, ktoré sa zrodili vo Francúzsku, ale ich ďalšia existencia na svetových scénach je spojená so slávou baletu cárskeho Ruska." Dva roky po parížskej premiére inscenoval balet Korzár v Petrohrade Jules Perrot s legendárnym Mariusom Petipom v postave Konráda.

 

Márius Petipa uviedol svojho Korzára po prvý raz v roku 1963 v Petrohrade, významnou bola inscenácia z roku 1968, kde pridal hudbu Cesare Pugniho a Lea Delibesa (Oživený sad). Posledná verzia z roku 1899 uvedená v Mariinskom divadle v Petrohrade bola doplnená o hudbu ďalších autorov a stala sa vzorom pre ďalších choreografov, vďaka ktorým dielo prežilo dodnes. Viac o programe národného divadla možno nájsť na jeho webstránke https://www.snd.sk. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies