Balet SND uvádza Slovenské tance - Životy svetiel, Breinera čaká dvojpremiéra

NETKY.SK • 19 Február 2016, 18:40 • 2 min
Balet SND uvádza Slovenské tance - Životy svetiel, Breinera čaká dvojpremiéra

BRATISLAVA - Balet Slovenského národného divadla (SND) dnes uvedie svetovú premiéru titulu Slovenské tance - Životy svetiel. Súčasný balet na hudbu Petra Breinera vytvorila mladá choreografka Natália Horečná, ktorá sa podpísala pod libreto i réžiu predstavenia.

slovakia

left justify in out

Balet v dvoch dejstvách hudobne naštudoval autor hudby, ktoré čaká vlastne dvojpremiéra. "Toto je prvý balet, ktorý dirigujem naživo, nehovorím o nahrávkach, ale dirigovať naživo baletné predstavenie sa mi ešte nepodarilo, takže je to dvojpremiéra," potvrdil pre TASR Peter Breiner, slovenský skladateľ a hudobník žijúci v New Yorku.

 

V Európe etablovaná Slovenka Natália Horečná si z jeho orchestrálnej suity, inšpirovanej 16 ľudovými piesňami najmä z východoslovenského regiónu, vybrala 13 tancov. Dielo plné energie, nezvyčajných inštrumentácií a humoru, má základ v slovenských ľudových piesňach - ako podobné suity iných skladateľov - Bartóka, Dvořáka, Brahmsa, Beethovena, Kodályho, Borodina. Breiner v rozhovore ďalej priznal, že ide o pesničky, s ktorými sa stretával od detstva, neskôr pri spolupráci s rôznymi folklórnymi súbormi a zoskupeniami. Obrovský rezervoár ľudových piesní mu poskytol Stanislav Palúch. "Vybral som veci, ktoré mám zažité, dôverne ich poznám. Chcel som pracovať s pesničkami, ktoré sa stali súčasťou mojej mentálnej a emocionálnej výzbroje. Sú to väčšinou pesničky z východného Slovenska, ale sú tam aj piesne zo stredného Slovenska, uspávanky z Myjavy," komentoval výber pesničiek riadený inštinktom. Svoju lokálnu príslušnosť a fakt, že pochádza z Humenného, skladateľ spečatil pesničkou Humeňanský koscelok.

 

Slovenské tance - Životy svetiel metamorfované mnohými vrstvami Breinerovho hudobného jazyka obsahujú podľa očakávania prvky džezu a improvizácie. Predstavenie má veľmi šťastnú konšteláciu v niekoľkých zložkách. Skladateľ, hudobník a dirigent ocenil veľmi ústretový prístup celého tvorivého tímu, počnúc zvukármi. "Zvuková technika sa musela popasovať s netradičnými nástrojmi a s tým, ako to urobiť, aby to znelo organicky. Pracovali naozaj nad rámec svojich povinností," podčiarkol Breiner, ktorý orchester spestril o 14 netradičných nástrojov. Sú medzi nimi akordeón, fujara, píšťaly rôznych veľkostí a ladení, súprava kravských zvoncov či drumbľa.

 

Breinerovi sa tiež podarilo preformovať orchester. "Bol neuveriteľne kooperatívny, nemali najmenší problém s tým, že sedia inak, než sú zvyknutí, že počujú zrazu iných susedov, o ktorých 30 rokov nevedeli, že v orchestri existujú, lebo sedeli na druhom konci," priblížil inovácie, ktoré obohatili inscenáciu. "Každý sa snažil do toho priniesť nejaký nápad, myšlienku, podnet, z toho hľadiska to bola veľmi pekná a milá spolupráca."

Ako prevádzkový dirigent spolupracuje na tomto projekte Peter Valentovič, ktorý sa postará o predstavenia v neprítomnosti Petra Breinera. "Je to najzaujímavejšia produkcia akú som kedy robil, veľmi veľa som sa naučil od práce s pánom Breinerom, to, čo urobil s orchestrom od prvej skúšky do dnešného dňa je skoro zázrak," zhodnotil nový baletný titul.

 

Premiéry inscenácie Slovenské tance - Životy svetiel sa uskutočnia 19. a 20. februára v Sále opery a baletu v novej budove SND. Kostýmy navrhla známa módna výtvarníčka Lea Fekete, scénu Peter Janků. Autorom svetelného dizajnu je Mario Ilsanker.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona