Balet SND pozýva na romantiku a dobrodružstvo v Korzárovi

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 15:45 • 2 min
Balet SND pozýva na romantiku a dobrodružstvo v Korzárovi

BRATISLAVA - Majstrovské dielo romantickej baletnej tvorby, Korzára, uvedie v premiére tento týždeň prvá tanečná scéna Slovenska.

slovakia

left justify in out

 Balet Slovenského národného divadla (SND) pozýva na premiéry Korzára do svojho sídla na Pribinovej ulici v Bratislave v piatok 17. a sobotu 18. apríla o 19:00. "Balet Korzár nesie výrazný odtlačok estetiky romantizmu. V príbehu z dobrodružného života korzárov nechýba nespútaná vášeň, dramatické situácie, nebezpečenstvo a láska," informovalo divadlo. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský ml., tento veľkolepý epos sme sa rozhodli uviesť z viacerých dôvodov. Balet národného divadla už na začiatku 20. storočia ponúkal veľké historické balety. Dielo je zároveň výzvou pre mladých tanečníkov a preto sme sa rozhodli prizvať inscenátorov veľkých klasických baletov - Vasilija Medvedeva a Alexandra Anissimova.

 

Rozprávkový príbeh o láske medzi korzárom Konrádom a krásnou Grékyňou Medorou, aj o únosoch krásnych žien, o po láske túžiacom pašovi Sídim v exotickom prostredí gréckeho ostrova či tureckého bazáru s otrokyňami, tento raz choreograficky spracoval známy ruský choreograf Vasilij Medvedev. Divákom ponúkne ducha historickej inscenácie. Hudobne dielo naštudoval a diriguje znalec baletnej literatúry, ale aj operných a symfonických opusov Alexander Anissimov. Asistentom choreografie je Stanislav Fečo a scénu a kostýmy navrhol Pavol Juráš. Rolu Medory v premiérach stvárnia Sara Murawski a Romina Kolodziej a Konráda Andrej Szabo a Artemyj Pyzhov, ktorí na tlačovej besede pripomenuli, že Korzár je snom všetkých klasických tanečníkov. V ďalších úlohách publikum uvidí aj tanečníkov Mariu Rudenko, Igora Leushina, Yukiho Kaminaku, Orazia di Bellu, Františka Šuleka, Giacoma Castellanu, Barboru Bláhovú, Katarínu Kaanovú a ďalších. 

 

Balety Giselle a Korzár (Le Corsaire) si nielen fanúšikovia tohto krehkého umenia spájajú s menom skladateľa Adolpha-Charlesa Adama (1803 - 1856), pripomína hovorkyňa SND Izabela Pažítková. "Známy libretista baletov 19. storočia Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges a choreograf Joseph Mazilier vytvorili farebný obraz zo života korzárov na základe rovnomennej Byronovej básne z roku 1814," priblížilo SND vznik diela, ktoré malo premiéru 23. januára 1856 na javisku Opéra de Paris. "Časom boli do baletu pridané hudobné čísla iných skladateľov, príbeh však zostal rovnaký od roku 1856 až po súčasnosť. Balet Korzár (Le Corsaire) patrí k tým dielam, ktoré sa zrodili vo Francúzsku, ale ich ďalšia existencia na svetových scénach je spojená so slávou baletu cárskeho Ruska." Dva roky po parížskej premiére inscenoval balet Korzár v Petrohrade Jules Perrot s legendárnym Mariusom Petipom v postave Konráda. Márius Petipa uviedol svojho Korzára po prvý raz v roku 1963 v Petrohrade, významnou bola inscenácia z roku 1968, kde pridal hudbu Cesare Pugniho a Lea Delibesa (Oživený sad). Posledná verzia z roku 1899 uvedená v Mariinskom divadle v Petrohrade bola doplnená o hudbu ďalších autorov a stala sa vzorom pre ďalších choreografov, vďaka ktorým dielo prežilo dodnes. V SND podľa tejto koncepcie dielo inscenuje ruský choreograf Vasilij Medvedev, autor jednej z najúspešnejších inscenácií Baletu SND Onegin, pripomína divadlo v anotácii k novinke. 

 

Medvedev je absolventom Akadémie ruského baletu A. Vaganovej v Petrohrade a neskôr Konzervatória Rimského-Korsakova. Ako tanečník vynikal predovšetkým v titulných úlohách klasickej baletnej literatúry, napríklad ako Albert (Giselle), Franz (Coppélia), James (Sylfida, La Sylphide) a ďalších. Účinkoval na mnohých významných podujatiach a festivaloch, napríklad Stars of St. Petersburg Ballet v USA, Notte di Stelle v Calgliari v Taliansku, Gala des Etoiles v Kanade a iných. V súčasnosti spolupracuje so všetkými najvýznamnejšími ruskými divadlami ako sú balet Mariinského divadla v Petrohrade a Balet Veľkého divadla v Moskve. Pracuje aj v zahraničí, napríklad v Štátnom balete Berlín, Národnom divadle Praha a na ďalších scénach. 

 

Po dvojici premiérových uvedení je balet Korzár najbližšie na programe 21. apríla, 7. mája a 13. júna. Viac o programe Slovenského národného divadla možno nájsť na jeho webstránke https://www.snd.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona