Baláž sa obáva čínskej expanzie, pre EÚ znamená hospodárske a bezpečnostné riziko

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:17 • 2 min
Baláž sa obáva čínskej expanzie, pre EÚ znamená hospodárske a bezpečnostné riziko

BRATISLAVA - Do konca budúceho roka sa rozhodne, či Čína stratí status rozvojovej krajiny v rámci Svetovej obchodnej organizácie. Doteraz je voči nej možné uplatňovať antidumpingové clá. Keď sa táto možnosť stratí, Čína môže ďalej expandovať. Pre EÚ to znamená hospodárske a bezpečnostné riziko. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"V ohrození je celý európsky automobilový priemysel, lebo prídu na trh čínske autá o polovicu až dve tretiny lacnejšie, čo znamená straty stoviek tisícov pracovných miest. Čína je najväčší dodávateľ súčiastok do automobilového priemyslu, napriek tomu, že im chýba väčšia tradícia. Predalo sa tam vlani 21 miliónov automobilov, čo je viac ako predaje v EÚ a USA dohromady," zdôraznil Baláž, ktorý čínsky úspech vidí aj v tom, že vo vládnucej garnitúre dominujú vysokí vojenskí funkcionári.

 

"Vojenské vedenie je dôvodom, prečo sa čínskej ekonomike darí. Vie prijať rázne opatrenia v mnohých oblastiach, ako je transfer, urbanizácia, budovanie novej infraštruktúry. Ich firmy v zahraničí veľmi silno nasledujú národné čínske ekonomické záujmy," vysvetlil Baláž. Posledné tri roky sa začali čínske firmy orientovať na strednú a východnú Európu. "Celý proces je konzistentný, no zatiaľ ho nevidíme v potrebných súvislostiach. Začalo sa to nákupom gréckeho prístavu Pireus, či výstavbou železnice z Grécka do Budapešti. Čínski investori vyhľadávajú preferenčné odvetvia a firmy," povedal Baláž.

 

Napríklad Česko a Slovensko sú tranzitné krajiny a pre Čínu bránou do Európy. "Toto isté urobila Južná Kórea pred desiatimi rokmi, napríklad jej automobilky, aby obišli kvantitatívne opatrenia EÚ. Čína síce dáva enormné investície do vedy a vzdelávania, no v mnohých oblastiach je pre ňu efektívnejšie nakúpiť hotové know-how, patenty, licencie, aj v strednej Európe, kde hľadá partnerov na podnikanie," dodal Baláž.

 

Vidno to v Česku, kde čínska Investičná spoločnosť CEFC kupuje takmer polovicu leteckej firmy Travel Service. Tým zároveň získava aj podiel v Českých aerolíniách (ČSA). Číňania kúpili 79,4-% podiel v súkromnej pivovarníckej skupine Lobkowicz a vstúpia do firiem mediálneho magnáta Jaromíra Soukupa. V minulých týždňoch kúpila spoločnosť Martinický palác na Hradčanskom námestí a budovu Živnobanky v Prahe. Získala aj väčšinový podiel vo futbalovej Slavii Praha. Okrem toho vlastní 9,9-% podiel vo finančnej spoločnosti J&T Finance Group SE.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies