Baláž: Nie som si vedomý nášho pochybenia

NETKY.SK • 11 December 2014, 15:33 • 2 min
Baláž: Nie som si vedomý nášho pochybenia

BANSKÁ BYSTRICA - Riaditeľ Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Vladimír Baláž si nie je vedomý pochybenia.

slovakia

left justify in out

"Právny názor, ktorým disponujeme, sa nestotožňuje s názorom ministerstva zdravotníctva," vyhlásil dnes. Ako dodal, po zvážení celej situácie okolo procesu verejného obstarávania na liečebnú výživu a stravovanie, v stredu (10.12.) oznámil ministrovi zdravotníctva, že sa vzdáva funkcie riaditeľa nemocnice.

 

"Riešením havarijného stavu stravovacej prevádzky našej nemocnice sa už niekoľko rokov zaoberali spolu tri vedenia. Avšak nebolo reálne ubrať na jej rekonštrukciu len tak jednorazovo niekoľko miliónov z rozpočtu nemocnice. Preto nás potešilo, že sa našla spoločnosť ochotná investovať do rekonštrukcie," vysvetlil Baláž.
     

"Považovali sme to za prínosné riešenie, pretože pacienti tak budú vďaka novým technológiám a tabletovému systému dostávať počas hospitalizácie stravu pripravenú vo vyhovujúcich podmienkach, teplú a esteticky naservírovanú. Naši zamestnanci sa budú stravovať v dôstojných priestoroch. Počas celého procesu výberu dodávateľa a príprav zmlúv sme konali obozretne, aby sme dodržali všetky zákonné postupy. Cena, ktorú nám ponúkol víťazný uchádzač, bola najnižšia a porovnateľná s našimi prepočtami za stravnú jednotku, aká by nám vyšla, keby sme do rekonštrukcie investovali vlastné zdroje," pokračoval odstupujúci riaditeľ.

     

Baláž tiež zdôraznil, že "ak bolo podmienkou platnosti zmluvy s dodávateľom služby stravovania predložiť zmluvu vláde, bolo to povinnosťou ministerstva zdravotníctva, nie nemocnice".
     

"S nechuťou odmietam spôsob a formu, akou médiá a niektorí politici vykonštruovali celú kauzu a očiernili meno nemocnice, mňa, kolegov z ostatných nemocníc i samotného dodávateľa," uzavrel Baláž.
     

Minister zdravotníctva Viliam Čislák v stredu (10.12.) informoval, že sa s troma riaditeľmi štátnych nemocníc, ktoré uzavreli predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy, dohodol na odchode z funkcie. Konkrétne ide o riaditeľov trnavskej, popradskej a banskobystrickej nemocnice.
     

"Zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách, neboli predmetom rokovania vlády a ani jej neboli predložené," povedal Čislák. Riaditelia podľa neho ministerstvu nedali zmluvy ešte pred podpisom na posúdenie. Dodal, že si uvedomuje aj zodpovednosť ministerstva zdravotníctva, pretože riaditeľov neinformovalo, že im zmluvy majú predostrieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona