Baláž: Koncesná zmluva bola v poriadku

NETKY.SK • 12 December 2014, 16:55 • 2 min
Baláž: Koncesná zmluva bola v poriadku

BRATISLAVA - Zmluva so spoločnosťou Dora Gastro Slovakia, ktorá má zabezpečiť prevádzku nemocničnej kuchyne v Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, ako aj rekonštrukciu kuchyne, bola v poriadku. Uviedol to počas mimoriadneho Výboru NR SR pre zdravotníctvo poslanec Smer-SD a odstupujúci riaditeľ nemocnice Vladimír Baláž.

slovakia

left justify in out

"Vyprosil by som si, aby niekto na mňa útočil s tým, že som chcel na strave pre pacientov niečo ukradnúť", povedal Baláž. Ten sa snažil svojim kolegom na výbore vysvetliť okolnosti, pre ktoré uzatvorili zmluvu so spoločnosťou Dora Gastro. 

 

Mimoriadny výbor iniciovala poslankyňa SaS Jana Kiššová pre medializované informácie o koncesných zmluvách štyroch nemocníc, ktoré uzatvorili na desať rokov v objeme 81 mil. eur. Koncesné zmluvy mali byť podľa ministerstva zdravotníctva uzatvorené v rozpore so zákonom, nakoľko neboli odsúhlasené vládou. Pre porušenie zákona končia vo funkciách aj riaditelia nemocníc v Trnave a Poprade. Baláž však tvrdí, že podľa právnej analýzy, ktorú si dali vypracovať, sa to volá síce koncesia, ale nemá to charakter koncesnej zmluvy. Navyše podotýka, že nemal vedomosť o tom, že takáto zmluva musí prejsť vládou, neupozornilo ich na to ani ministerstvo zdravotníctva (MZ) ani firma, ktorá pre nich verejné obstarávania robila. Napriek tomu, je pripravený niesť zodpovednosť a vzdáva sa funkcie riaditeľa banskobystrickej nemocnice, dokonca zvažuje aj vzdanie sa poslaneckého mandátu. 

 

Kiššová sa pýtala najmä na to, prečo napríklad v Žiline je cena stravnej jednotky nižšia ako v Banskej Bystrici. Baláž reagoval, že záleží na tom, čo všetko je v cene zahrnuté, poukázal na stravnú réžiu, DPH či investíciu, ktorá v prípade banskobystrickej nemocnici započítaná bola. Jeho kolega, poslanec Jozef Valocký (Smer-SD), ho doplnil, že do ceny vstupuje aj to, či má nemocnica zavedený tabletový systém servírovania stravy, koľko má oddelení či lôžok. 

Baláž vysvetľoval, že investícia do stravovacej prevádzky bola nevyhnutná, nemocnica však na ňu nemala potrebných 3,7 milióna eur. "Žiadna banka by nám na ňu nepožičala," skonštatoval Baláž. Pripomína, že stravovacia prevádzka má vyše 30 rokov a bola zdevastovaná. Ako ďalej uviedol, nevie si predstaviť, že by prestali v nemocnici variť, lebo to by znamenalo koniec samotného zdravotníckeho zariadenia, ktoré pokrýva spádovú oblasť celého stredného a južného Slovenska. "Ako riaditeľ som bol zodpovedný za to, aby pacienti dostávali zdravotne adekvátnu stravu. Neviem si predstaviť, že by v nemocnici vypukla nejaká epidémia, čo by sa stalo potom, kto by si to zobral na svedomie,“ skonštatoval Baláž. Podotýka, že nejde o stravu pre zamestnancov ale liečebnú stravu pre pacientov

"Pripadá mi to ako Sauronove oko, ktoré sa díva z Mordoru a kde zacieli, tam strieľa," povedal Baláž. Pod týmto označením podľa jeho slov nemyslí ministra zdravotníctva ale média a niektorých politikov. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý však nesúhlasí s Balážom, že nešlo o koncesnú zmluvu. Tvrdí, že to koncesná zmluva bola a bola aj tak štruktúrovaná. Poukázal aj na to, že tender pre všetky štyri nemocnice vypracovávala jedna spoločnosť a v tendroch súťažili tie isté firmy. "To nie je otázka Sauronovho oka, to je otázka toho, či sme slepí, že nevidíme, čo sa tu deje,“ povedal Beblavý. Baláža vyzval, že ak chce obrániť svoju česť, musí povedať, kto mu dal pokyn, aby konal tak, ako konal. 

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák opätovne vysvetlil, že riaditelia odchádzajú so svojich postov, pretože bol porušený zákon. Ako tvrdí, v prvom rade bola za dodržanie zákonných postupov pri verejnom obstarávaní zodpovedná nemocnica. Istú časť zodpovednosti dáva aj ministerstvu, hoci povinnosť informovať nemocnice mu z legislatívy nevyplýva. Čislák preto na najbližšej vláde predloží návrh na odvolanie vedúceho služobného úradu Martina Senčáka z funkcie. 

Výbor na záver prijal uznesenie, v ktorom požaduje od ministra predloženie správy obsahujúcej informáciu o tom, ktoré nemocnice majú podpísané koncesie na dodávku stravy, respektíve zabezpečujú stravovanie externým dodávateľom, porovnanie cien stravy v jednotlivých nemocniciach aj so štruktúrou, ako aj informáciu o právnych možnostiach vypovedania koncesných zmlúv v nemocniciach. 

 

Denník SME v pondelok informoval, že štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za desať rokov. 

 

Čislák v stredu rozhodol, že riaditelia nemocníc v Banskej Bystrici, Poprade a Trnave končia vo svojich funkciách. Šéf trenčianskej nemocnice odstúpil ešte v júli tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies