Baktériám antraxu mohlo byť vystavených najmenej 86 vedcov

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 07:59 • 2 min
Baktériám antraxu mohlo byť vystavených najmenej 86 vedcov

ATLANTA - Baktériám antraxu mohlo byť v amerických federálnych laboratóriách v Atlante vystavených až 86 vedcov. Zrevidovanú bilanciu potenciálne ohrozených osôb oznámilo v noci nadnes americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

slovakia

left justify in out

Jeho hovorca Tom Skinner pripustil, že počet ohrozených osôb sa ešte môže zvýšiť. Vedenie CDC sa však domnieva, že iní zamestnanci výskumného ústavu, ich rodinní príslušníci ani obyvatelia mesta baktériou nie sú ohrození.
      

Vzorky s potenciálne infekčným materiálom sa dostali do troch laboratórií CDC, ktoré nemali vybavenie potrebné na pokusy s baktériami tohto druhu. Zamestnanci sa navyše domnievali, že baktérie boli inaktivované, a preto si neobliekli ochranné odevy. Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že v čase medzi 6. a 13. júnom pri manipulácii so vzorkami mohlo v dvoch z troch laboratórií dôjsť k úniku spór spomínaných baktérií.
      

CDC spresnila, že laboratóriá a chodby ústavu boli dekontaminované a budú opäť prístupné, len čo odborníci skonštatujú, že sú bezpečné. 
      

Slezinová sneť, alebo aj antrax, je infekcia, ktorá môže postihnúť zvieratá i ľudí. Baktéria Bacillus anthracis, ktorá toto ochorenie spôsobuje, môže byť použitá aj ako biologická zbraň.
      

CDC dnes podľa agentúry Reuters informovala, že kontrolu nad vyšetrovaním prípadu postúpilo federálnemu ministerstvu poľnohospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona