Bajánková: Zastavenie prísunu nových sudcov je problém

NETKY.SK • 25 Február 2015, 17:40 • 2 min
Bajánková: Zastavenie prísunu nových sudcov je problém

BRATISLAVA - Legislatívne zmeny týkajúce sa výberu sudcov zastavili prísun nových sudcov do systému a to je problém.

slovakia

left justify in out

Pripustila to pre média predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková, ktorá pripomenula, že naposledy prezident Andrej Kiska nových sudcov vybraných ešte podľa starých pravidiel vymenoval v decembri. Nových kandidátov na sudcovský talár, ktorí sa už musia podrobiť prevereniu Národným bezpečnostným úradom (NBÚ), mu Súdna rada predloží podľa Bajánkovej možno začiatkom leta, ale skôr až v septembri.

 

Na súdoch sa už rozbehli výberové konania podľa nových pravidiel. Na Okresnom súde Bratislava I a OS Bratislava IV ako aj na Okresnom súde v Žiline a Liptovskom Mikuláši už boli ukončené a úspešní uchádzači teraz musia vyplniť dotazník pre NBÚ, na čo majú po jeho doručení 30 dní. NBÚ môže zhromažďovať podklady pre Súdnu radu päť a v odôvodnených prípadoch až sedem mesiacov. Následne Súdna rada na základe predložených dokumentov a na základe výsledkov výberového konania komplexne posúdi uchádzačov a rozhodne o ich predložení prezidentovi. 

 

Chýbajúci prísun nových sudcov sa predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová snaží vyriešiť povolaním do výkonu funkcie sudcov z dôchodku. Vo februári z tohto súdu odišla jedna sudkyňa na materskú dovolenku, jedna sudkyňa sa vzdala funkcie a ďalšia bola preložená na Krajský súd Bratislava. Súd je podľa Fulcovej dlhodobo personálne poddimenzovaný a preto nemôže čakať do vymenovania víťazov výberových konaní za sudcov. Oslovila preto všetkých sudcov v obvode bratislavského krajského súdu, ktorí nemajú prerušený výkon funkcie viac ako rok. Kladnú odpoveď dostala od dvoch sudkýň - Zity Ilčíkovej a Heleny Kožíkovej. Obe sudkyne boli sudkyňami Okresného súdu Bratislava IV a tak Súdna rada musela súhlasiť s ich preložením. Zita llčíková bude mať 65 rokov. Helena Kožíková, ktorá má 70 rokov, je bývalá predsedníčka Okresného súdu Bratislava I., bola podpredsedníčkou Súdnej rady, keď jej šéfoval Štefan Harabin, neskôr v rade aj stážovala. Iniciovala trestné stíhanie filmárky Zuzany Piussi za dokumentárny film o súdnictve Nemoc tretej moci. „Materský súd nemá o ňu záujem. Nemám z čoho vyberať, som rada, že niekto je ochotný pomôcť,“ apelovala v pondelok Fulcová na kolegov pri rozhodovaní v Súdnej rade. 

 

Predsedníčka Súdnej rady nevylúčila, že situáciu budú riešiť takto aj na ďalších súdoch. Podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti Alexandry Donevovej na krajských a okresných súdoch a Špecializovanom trestnom súde je v súčasnosti evidovaných 97 sudcov, ktorí už dosiahli vek 65 rokov a viac a majú prerušený výkon funkcie sudcu. Štyri sudkyne nad 65 rokov už mali prerušený výkon funkcie, ale znovu začali súdiť. Ďalších 22 sudcov už malo 65 rokov a stále bez prerušenia vykonávajú funkciu sudcu. Aktuálny počet voľný sudcovských miest nevedela Donevová spresniť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies