Bajánková: Začneme tvrdo pracovať aj na legislatívnych návrhoch

NETKY.SK • 16 September 2014, 17:50 • 2 min
Bajánková: Začneme tvrdo pracovať aj na legislatívnych návrhoch

BRATISLAVA - Prvý problém, ktorý bude nová predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková riešiť, je sfunkčnenie Kancelárie Súdnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Po odchode Štefana Harabin z pozície predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorý bol aj šéfom Súdnej rady, nechal v jej kancelárii len jedného z pôvodne 12 zamestnancov. Momentálne má podľa podpredsedu rady Jána Vanka štyroch zamestnancov a peniaze na ďalších troch.
     

"Po tom, ako odstránim prekážku administratívneho nedostatku Súdnej rady, začneme tvrdo pracovať aj na legislatívnych návrhoch, ktoré budem čerpať samozrejme zdola, teda poznatky od sudcov, od jednotlivých sudcovských grémií a kolégií, plén sudcov, aby sme vylepšili právne prostredie," povedala Bajánková. Po oddelení funkcie predsedu Súdnej rady od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, je prvou predsedníčkou rady, ktorá sa bude venovať výlučnej tejto funkcii. "Budem mať širší priestor na venovanie sa práci predsedu Súdnej rady a tým kompetenciám, ktoré sa mu podstatne rozšírili. Budem plne využívať všetky právne prostriedky, ktoré sú stanovené v právnom poriadku," povedala.
     

Bajánková uviedla, že s ponukou na kandidatúru ju oslovili viacerí členovia Súdnej rady a zvážila ich argumenty. Za kandidátku ju dnes navrhlo sedem členov. "Vychádzam aj z toho, že ako členka Súdnej rady volená sudcami som tu druhé funkčné obdobie a získala som druhý najvyšší počet hlasov sudcov. Tam cítim veľmi silný mandát na výkon funkcie," dodala. S výnimkou sudcovských previerok hodnotí kroky súčasného vedia ministerstva spravodlivosti pozitívne. "Myslím si, že urobili kus práce v prospech justície," uviedla. Personálne zmeny v Súdnej rade pred dnešným zasadnutím podľa jej slov nemali vplyv na jej rozhodnutie kandidovať na predsedníčku. Nepripisuje tomu ani súvislosť s voľbou predsedu Najvyššieho súdu SR, berie to pragmaticky. "Je to právomoc zložiek výkonnej a zákonodarnej moci a pána prezidenta, majú na to ústavný mandát a nekomentujem to," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies