Bajánková verí, že sa nájdu prostriedky na zvýšenie počtu sudcov

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 15:55 • 2 min
Bajánková verí, že sa nájdu prostriedky na zvýšenie počtu sudcov

BRATISLAVA - Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková podporuje požiadavku na aspoň dočasné navýšenie počtu sudcov.

slovakia

left justify in out

Bajánková to uviedla v reakcii na návrh štátneho rozpočtu na rok 2016, kde sa zatiaľ s takýmto personálnym posilnením justície neráta.
     

Slovenská justícia by mala v budúcom roku dostať o 40 miliónov eur viac. Celkovo sú výdavky rezortu spravodlivosti navrhnuté na úrovni 346,5 milióna eur. V rámci prioritných výdavkových titulov si pritom minister spravodlivosti Tomáš Borec uplatnil požiadavku na navýšenie počtu zamestnancov v súdnictve vrátane miezd  a odvodov.
     

Hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová informovala, že žiadajú i o 60 nových miest sudcov. "Požiadavke zatiaľ vyhovené nebolo," ozrejmila Donevová.
     

"Zákon o štátnom rozpočte doposiaľ nebol schválený, preto je ešte čas túto pohľadávku zohľadniť," reagovala na situáciu šéfka Súdnej rady. "Nie je možné úspešne bojovať proti prieťahom, ak narastajúcu súdivosť nekopíruje potrebný počet sudcov," doplnila. 
     

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že ani po zvýšení rozpočtu nebude mať dosť prostriedkov na zabezpečenie jednotlivých činností v zmysle platnej legislatívy. "Predovšetkým v oblasti personálneho zabezpečenia a príslušných mzdových výdavkov a zabezpečenia činností súvisiacich so správou majetku štátu," vysvetlila Donevová. V oblasti kapitálových výdavkov rozpočtové prostriedky podľa nej už dlhodobo nepostačujú na zabezpečenie nevyhnutných investičných potrieb rezortu.
     

Predsedníčka Súdnej rady sa v závere júna obrátila listom na predsedu Národnej rady SR, predsedu vlády a ministra spravodlivosti. Požiadala ich o riešenie zlej situácie, v ktorej sa nachádza slovenské súdnictvo.
     

Súdna rada na zasadnutí 24. júna konštatovala, že spoločnosť je konfrontovaná so skutočnosťou zvýšenia počtu vecí prerokúvaných súdmi o viac než jednu tretinu. Možnosti súdov prispieť k zmene tohto stavu sú podľa členov rady obmedzené a ich vnútorné rezervy už vyčerpané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies