Bajánková: Sudcovské previerky sú problematický inštitút

NETKY.SK • 7 December 2015, 07:46 • 2 min
Bajánková: Sudcovské previerky sú problematický inštitút

BRATISLAVA – Sudcovské previerky sú problematické. Takmer po roku od ich zavedenia to konštatovala predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

slovakia

left justify in out

„Z môjho pohľadu je to veľmi problematický inštitút,“ uviedla pre TASR Bajánková, ktorá previerky napadla vlani na Ústavnom súde SR spolu so svojím zástupcom Jánom Vankom. Inštitút presadil v NR SR vládny Smer-SD spolu s opozičným KDH v snahe očistiť súdnictvo a zvýšiť jeho dôveryhodnosť.

 

Ústavný súd na základe návrhu Bajánkovej a Vanka pozastavil čiastočne platnosť previerok, zatiaľ sa týkajú iba kandidátov na sudcov, nie sudcov. O samotnej sťažnosti dosiaľ nerozhodol.

 

„Je stále na hrane ústavnosti, pretože sa týka síce kandidátov na sudcov, ale v prípade, že sú úspešní a budú menovaní za sudcov, tak existuje o nich databáza, vyplnený dotazník, ktorý v podstate je v držbe Národného bezpečnostného úradu,“ obáva sa Bajánková zneužitia citlivých údajov.

 

Zo 41 dosiaľ preverených uchádzačov o funkciu sudcu previerku nezískal jeden. „U ostatných neboli zistené žiadne informácie, ktoré by bránili ďalšiemu výkonu funkcie sudcu,“ ozrejmila Bajánková.

 

V odpovedi na otázku, či opatrenie pomohlo zlepšiť výber nových sudcov, Bajánková uviedla: „Zatiaľ by som sa k tejto otázke nevyjadrila, pretože ešte nemáme dostatok komplexných informácií,“ doplnila.

 

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) prijal od kancelárie Súdnej rady SR od začiatku roka 60 žiadostí o zabezpečenie podkladov pre rozhodovanie o predpokladoch spôsobilosti kandidátov na sudcu. Z toho ukončil preverovanie 41 kandidátov.

 

Na základe informácií NBÚ Súdna rada rozhoduje o tom, či kandidáti na sudcov splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. V prípade negatívneho stanoviska rady sa kandidát môže obrátiť na Ústavný súd SR.

 

NBÚ zisťuje, či sa uchádzač nespráva korupčne, nemá vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu, nedisponuje majetkom neprimeraným jeho príjmom, nie je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, ale aj to, či nie je závislý od konzumácie alkoholu alebo iných návykových látok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona