Bajánková: Návrh na zmrazenie platu sudcov je v rozpore s ústavou

NETKY.SK • 19 November 2014, 12:05 • 2 min
Bajánková: Návrh na zmrazenie platu sudcov je v rozpore s ústavou

BRATISLAVA - Návrh na zmrazenie platu sudcov je v rozpore s ústavou ako aj v rozpore s doterajšou rozhodovacou činnosťou Ústavného súdu SR.

slovakia

left justify in out

Zdôraznila to pre agentúru SITA predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Reagovala tak na schválenie návrhu na zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov ústavnoprávnym výborom. “Uvidíme, akú skúsenosť budeme mať s ústavným súdom pokiaľ ide o zmrazenie platov sudcov,“ povedal predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

 

Návrh zákona nebol zatiaľ definitívne schválený, takže ešte stále je šanca, aby ho zákonodarca prehodnotil, prípadne aby prezident Slovenskej republiky takýto návrh zákona v prípade jeho schválenia Národnou radou SR nepodpísal, uvádza sa ďalej v stanovisku. Keďže zákon nebol schválený, je predčasné hovoriť o podaní návrhu na ústavný súd, píše sa v stanovisku. 

 

V každom prípade platí, že ak bude schválený akýkoľvek zákon týkajúci sa výkonu súdnictva, ktorý by bol v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, predsedníčka Súdnej rady SR bude konať presne tak, ako konala aj v prípade tzv. plošných previerok sudov. V tomto prípade napadla ustanovenia zákona o sudcoch a prísediacich pre retroaktivitu previerok, ktorým sa majú podrobiť aj už vymenovaní sudcovia. Ústavný súd v septembri pozastavil previerky sudcov, kým o podaní nerozhodne definitívne. 

 

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podal 14. novembra podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov NR SR za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona