Bajánková nariadila prešetrenie prepustenia Štvrteckého na slobodu

NETKY.SK • 13 August 2015, 16:23 • 2 min
Bajánková nariadila prešetrenie prepustenia Štvrteckého na slobodu

BRATISLAVA – Do prepustenia mafiána Miroslava Štvrteckého na slobodu sa zaangažovala aj predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Chce poznať okolnosti, za akých k tomu došlo.

slovakia

left justify in out

Bajánková v stanovisku pre TASR informovala, že v rámci svojich kompetencií okamžite nariadila dôsledné prešetrenie celého prípadu. "Ak chceme predísť pokusom o politické zasahovanie do súdnictva, musíme vedieť vyriešiť takéto problémy vo vnútri justície," skonštatovala.

 

Bajánková, uviedla, že je pripravená v tejto veci úzko spolupracovať s predsedníčkou Najvyššieho súdu SR, predsedom Špecializovaného trestného súdu, ako aj s ministrom spravodlivosti.

 

"O výsledkoch a eventuálnych návrhoch na riešenie situácie plánujem informovať v priebehu mesiaca september," doplnila svoje stanovisko.

Bývalý kukláč Miroslav Štvrtecký, ktorý je považovaný za šéfa jednej z vetví sýkorovcov, sa dostal na slobodu 4. augusta po tom, ako nebolo včas rozhodnuté o jeho vzatí do väzby. Situáciou sa už zaoberá minister spravodlivosti Tomáš Borec a predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.

 

Borec označil prepustenie Štvrteckého za škandál, ktorý treba preveriť. Švecová považuje za nesprávne, že na slobodu bola prepustená osoba, pôvodne odsúdená na veľmi dlhý trest odňatia slobody, ktorej vina nebola spochybnená žiadnym rozhodnutím. Oznámila, že preveruje postup jej súdu a je pripravená vyvodiť konzekvencie.

 

Štvrtecký, odsúdený na 24-ročné väzenie, dosiahol obnovu konania ohľadom výšky jeho trestu. V takom prípade mal byť premiestnený v rámci väznice v Leopoldove z ústavu na výkon trestu do ústavu na výkon väzby.

 

Uznesenie Najvyššieho súdu SR, ktorým bola povolená obnova konania, nadobudlo právoplatnosť 15. júla 2015. Špecializovaný trestný súd však rozhodol o väzbe až o osem dní – 23. júla 2015. Štvrtecký proti takémuto omeškaniu podal sťažnosť, ktorej senát Najvyššieho súdu vyhovel a prepustil ho na slobodu.

Štvrtecký bol odsúdený v kauze vydieračskej skupiny na Záhorí. Rozsudok je vo výroku o vine stále právoplatný. Bývalý elitný policajt je uznaný za vinného z deviatich trestných činov, okrem iného zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomocí verejného činiteľa, vydierania či hrubého nátlaku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies