Bajánková: Do tvorby programového vyhlásenia by mala byť zapojená Súdna rada

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 09:56 • 2 min
Bajánková: Do tvorby programového vyhlásenia by mala byť zapojená Súdna rada

BRATISLAVA – Do procesu tvorby programového vyhlásenia vlády by mali byť primeraným spôsobom zapojení aj zástupcovia Súdnej rady. S takouto ponukou sa na predstaviteľov politických strán rodiacej sa vládnej koalície obrátila predsedníčka tohto sudcovského orgánu Jana Bajánková.

slovakia

left justify in out

Bajánková reagovala na prijaté programové priority vlády Slovenskej republiky na roky 2016 – 2020. Zapojenie členov Súdnej rady do tvorby programového vyhlásenia zdôvodnila tým, že ide o najvyšší orgán sudcovskej legitimity. Členovia rady môžu podľa nej pomôcť pri tvorbe časti venovanej súdnictvu.

 

„Predstavitelia Súdnej rady považujú za správne, aby budúca vláda pri príprave jej programového vyhlásenia postupovala aj v oblasti súdnictva podobne, ako to súčasní aktéri politických diskusií avizovali napríklad v oblasti školstva či v oblasti „rule of law“ – teda v úzkej súčinnosti s odborníkmi, ktorých sa zmeny týkajú,“ vyjadrila sa Bajánková.

 

Oznámila, že Súdna rada v krátkom čase predloží aj vlastné koncepčné a legislatívne návrhy. Podľa Bajánkovej tak učiní v záujme zlepšovania fungovania justície a hľadania vhodných riešení.

V programových prioritách prijatých v utorok (15.3.) strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť deklarovali záväzok zvýšiť verejnú kontrolu justície, od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konanie sudcov.

 

V kapitole polícia a súdy strany hovoria aj o posilnení občianskeho prvku v Súdnej rade SR. Chcú zvýšiť osobnú zodpovednosť za rozhodovanie sudcov, zaviesť zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov s cieľom zrýchliť súdne konania, presadiť ústavný zákon o tvorbe Ústavného súdu SR a pripraviť nový zákon o spravodajských službách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies