Bajan verejne vyzval Nesrovnala k okamžitému riešeniu problému s verejným osvetlením

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 13:14 • 2 min
Bajan verejne vyzval Nesrovnala k okamžitému riešeniu problému s verejným osvetlením

BRATISLAVA - Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan vyzýva primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby čo najskôr a bez zbytočného odkladu vyhlásil verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia.

slovakia

left justify in out

"Vyzývam primátora, aby v apríli čo najskôr vypísal súťaž, aby sa situácia dramaticky zmenila a začala sa riešiť. Je neudržateľná," vyhlásil Bajan na dnešnom brífingu. Poukazuje tiež na žalostný stav verejného osvetlenia, s ktorým sa dlhé roky nič zásadné nerobilo a samospráva ani v súčasnosti neregistruje žiadne rekonštrukcie či údržby verejného osvetlenia.

 

V Petržalke sa pritom nachádza približne 8800 stĺpov verejného osvetlenia, z toho 3900 eviduje magistrát ako ohrozené, skorodované a v havarijnom stave. Bajan v tejto súvislosti zároveň upozorňuje na 160 odpílených stĺpov bez náhrady, napr. na Holíčskej, Budatínskej, Starhradskej, Čapajevovej či na Belinského ulici, kde obyvatelia pri jednej z troch odpílených lámp položili symbolický veniec v zmysle pochovania verejného osvetlenia.

 

Mestu sa v minulom roku podarilo nahradiť okolo 17 stĺpov, tento rok plánuje vymeniť ďalších takmer 70, podľa dostupných finančných prostriedkov. Zároveň mu nie je vraj jasná ani charakteristika Smart riešení v tejto veci, o ktorých dlhodobo hovorí primátor. "Nakoniec to možno myslel tak, že si budeme svietiť Smartfónmi, lebo iná možnosť nebude," podotkol Bajan.

 

Starosta, ktorý je zároveň aj bratislavským mestským poslancom, sa bude preto spolu s ďalšími poslancami snažiť naformulovať na najbližšom mestskom zastupiteľstve v tejto veci patričné uznesenia. Tie by mali zaviazať primátora na okamžité riešenie neudržateľnej situácie a vypísanie termínu verejnej súťaže, pričom Bajan verí, že si ich primátor bude rovnako ctiť, ako napr. uznesenia v súvislosti so zastavením hazardu v meste.

 

Problém s verejným osvetlením totiž podľa neho nemá len Petržalka, ale aj ďalšie mestské časti, napr. Dúbravka či Vrakuňa. Starosta Vrakune Martin Kuruc hovorí, že by verejné osvetlenie nemalo spravovať mesto, ale mestské časti. S tým ale Bajan nesúhlasí, podľa neho by táto mestská funkcia mala zostať mestu.

 

"Neviem si predstaviť, že by každá mestská časť začala spravovať 'svoje' lampy. Systém musí byť komplexný a musí mať logiku," myslí si Bajan. Ten zároveň vyzval primátora, aby zverejnil analýzy a štúdie o budúcnosti verejného osvetlenia objednané z verejných zdrojov. Je presvedčený, že nie je možné, aby neboli sprístupnené materiály za stovky tisíc eur z verejných zdrojov.

 

Hlavné mesto je vlastníkom sústavy verejného osvetlenia so 47.664 svetelnými bodmi. Koncom roka 2016 skončila 20 rokov trvajúca zmluva, ktorú malo hlavné mesto uzatvorenú so spoločnosťou Siemens. Na základe dohody medzi Bratislavou a Siemensom však prevádzkuje táto firma verejné osvetlenie do konca roka 2017, s opciou na ďalší jeden rok.

 

Takýto model, ktorý je podľa primátora v súlade so zákonom, bol zvolený do ukončenia verejnej súťaže. Primátor sa ešte začiatkom marca vyjadril, že mesto dáva dokopy klasifikáciu nárokov na svietidlá, lampy, kabeláž, na riadiace systémy či na finančný prevádzkový model a zhromažďuje kritéria, ktoré bude žiadať od nového systému osvetlenia v meste.

 

Podklady k súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia chce mať pripravené do konca apríla, následne chce vyhlásiť verejnú súťaž.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies