Bahrajnský minister vzdal poctu Peresovi: Pridal sa k hŕstke arabských lídrov

NETKY.SK • 29 September 2016, 14:09 • 2 min
Bahrajnský minister vzdal poctu Peresovi: Pridal sa k hŕstke arabských lídrov

MANÁMA - Bahrajnský minister zahraničných vecí Chálid al-Chalífa vzdal dnes poctu zosnulému deviatemu izraelskému prezidentovi Šimonovi Peresovi - a stal sa tak medzi arabskými lídrami skôr raritou. Uviedla to tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Al-Chalífa napísal v angličtine na Twitteri: "Odpočívajte v pokoji, prezident Šimon Peres - muž vojny a muž stále unikajúceho mieru na Blízkom východe."


Hoci Peres je vyzdvihovaný najmä ako muž mieru, arabskí lídri zareagovali na jeho stredajšie úmrtie väčšinou mlčaním. Jeho pôsobenie v politike vyvolalo u Arabov nepriateľské postoje, keďže zohral úlohu pri budovaní obranného arzenálu Izraela, vrátane jadrového programu, pri podpore výstavby izraelských osád na západnom brehu Jordánu a pri vedení vojny proti Libanonu.
Väčšina arabských krajín vrátane Bahrajnu nemá diplomatické vzťahy s Izraelom, s ktorým sú technicky vo vojne, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Izrael sa lúči so Šimonom Peresom: Rakvu vystavili na nádvorí izraelského parlamentu


Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však Peresa vyzdvihol za to, že pomohol uzavrieť "mier odvážnych" - spolu so zosnulým palestínskym vodcom Jásirom Arafatom a zavraždeným izraelským premiérom Jicchakom Rabinom.


Peresovi v roku 1994 udelili Nobelovu cenu za mier po tom, ako rok predtým tajne vyrokoval prelomovú mierovú dohodu s Palestínčanmi. Cenu si prebral spoločne s Rabinom a Arafatom.
Izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že na Peresovom piatkovom pohrebe sa zúčastní poradca marockého kráľa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies