Bahrajnská polícia zasahovala proti šiitským demonštrantom

NETKY.SK • 8 Január 2016, 18:26 • 2 min
Bahrajnská polícia zasahovala proti šiitským demonštrantom

DUBAJ - Bahrajnská polícia sa dostala dnes do potýčky s demonštrantmi, ktorí protestovali proti nedávnej poprave vplyvného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v susednej Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

Približne 200 demonštrantov sa zišlo v meste Sitra ležiacom južne od metropoly Manáma. Krátko nato sa dostali do konfliktu s policajtmi, ktorí proti nim použili slzotvorný plyn a streľbu rozptýlenými brokmi. Demonštranti na mužov zákona hádzali zápalné fľaše a kamene, skandujúc "Smrť Saudom! Smrť Chalífovcom!", teda vládnucim rodinám v Saudskej Arábii a Bahrajne.

 

Išlo o zatiaľ posledný zo série protestov, ktoré prerástli do násilností od an-Nimrovej minulotýždňovej popravy, ktorá vyvolala pobúrenie medzi šiitmi na Blízkom východe.

 

Bahrajn, kde vládnucu rodinu tvoria sunniti, nasledoval Saudskú Arábiu v prerušení stykov s Iránom po tom, ako tamojší demonštranti zaútočili na budovu saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne. Irán, ktorý má napäté vzťahy s Rijádom i Manámom, je najvplyvnejšou šiitskou krajinou v blízkovýchodnom regióne.

 

Bahrajn je politicky nestabilný od roku 2011, keď došlo k potlačeniu povstania šiitov požadujúcich reformy v tejto ostrovnej krajine, a to čiastočne pomocou vojenskej intervencie štátov Perzského zálivu vrátane Saudskej Arábie, ktoré sú spojencami rodiny Chalífovcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona