Bagdad nepustí nákladné lietadlá do kurdských miest

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 15:20 • 2 min
Bagdad nepustí nákladné lietadlá do kurdských miest

BAGDAD - Úrady v Bagdade zastavili lety nákladných lietadiel do kurdských miest Arbíl a Sulaimaníja. Stalo sa tak v dôsledku eskalujúceho konfliktu medzi šiitskou centrálnou vládou a kurdskými lídrami.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti sme zastavili dovoz nákladov do Arbílu a Sulaimaníje až do ďalšieho odvolania," uviedol šéf irackého civilného letectva Nássir Bandár pre agentúru Reuters. Podľa jeho slov preprava pasažierov ostala nezasiahnutá. Už v stredu iracký premiér Núrí al-Málikí oznámil, že Kurdmi kontrolované mesto Abríl sa stalo operačnou základňou skupiny Islamský štát v Iraku a Levante, ktorá obsadila rozsiahle časti na severe a západe Iraku v júni.


Politický blok irackých Kurdov, ktorý bol súčasťou doterajšej vlády premiéra al-Málikího, vo štvrtok oznámil pozastavenie účasti na vládnych zasadnutiach. Urobil tak deň po tom, ako al-Málikí obvinil do značnej miery autonómny kurdský región v severnej časti krajiny z poskytovania útočiska sunnitským povstalcom. Tí bojujú proti centrálnemu vedeniu na čele s väčšinovými šiitmi a od začiatku júna prevzali kontrolu nad rozsiahlymi územiami. Al-Málikího vláda je dlhodobo terčom kritiky za údajnú diskrimináciu sunnitov i Kurdov. Premiér svoje obvinenie nepodložil žiadnymi dôkazmi, zatiaľ čo samotní Kurdi napomáhanie povstalcom popierajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona