Bádatelia pri pobreží Newportu zrejme objavili vrak lode legendárneho kapitána Cooka

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 19:49 • 2 min
Bádatelia pri pobreží Newportu zrejme objavili vrak lode legendárneho kapitána Cooka

PROVIDENCE - Bádatelia z amerického štátu Rhode Island sa domnievajú, že sa im podarilo lokalizovať legendárnu loď HMS Endeavour britského moreplavca a objaviteľa Jamesa Cooka, s ktorou oboplával svet.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP. Vrak Cookovho plavidla by sa podľa predstaviteľov združenia The Rhode Island Marine Archaeology Project mal nachádzať pod hladinou pri prístave mesta Newport. Bádatelia sú si touto možnosťou istí na 80 až 100 percent.


HMS Endeavour s dĺžkou približne 30,5 metra bola súčasťou flotily 13 lodí, ktoré boli počas americkej vojny za nezávislosť v roku 1778 použité na blokádu newportského prístavu. V záznamoch sa uvádza aj pod menom Lord Sandwich.


Bádatelia vychádzajú z analýzy dobových dokumentov a námorných máp, na základe ktorých určili miesta pravdepodobnej lokality vraku. Merania citlivými technológiami podľa nich naznačujú, že HMS Endeavour stále existuje.


Austrálske národné námorné múzeum (ANMM) v roku 2014 podpísalo s bádateľmi z Rhode Islandu dohodu o pomoci pri pátraní po nezvestnom Cookovom vraku. "Ak by sa našlo miesto posledného odpočinku tejto lode, išlo by o udalosť národného, ak nie medzinárodného významu," uviedol Kevin Sumption, riaditeľ ANMM, v ktorom je vystavená replika HMS Endeavour.
Bádatelia predstavia plán na potvrdenie identity predmetnej lode na tlačovej konferencii v stredu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies