Baco: Situácia nahráva tomu, aby sme dali Gabčíkovo znovu do Haagu

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 14:37 • 2 min
Baco: Situácia nahráva tomu, aby sme dali Gabčíkovo znovu do Haagu

BRATISLAVA - Vodné dielo Gabčíkovo (VDG) aj v dnešnej mimoriadne komplikovanej situácii v povodí Dunaja opäť plní svoju funkciu a chráni veľké územia pred účinkami vysokej vody.

slovakia

left justify in out

Po vyriešení akútnych problémov by však Slovensko malo situáciu využiť a znovu predložiť spor o VDG medzinárodnému súdu v Haagu so žiadosťou o dodatočný rozsudok. Pre TASR to povedal bývalý slovenský minister pôdohospodárstva Peter Baco, ktorý v roku 1998 vyrokoval rámcovú dohodu o spôsobe plnenia rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu ohľadom Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros.

Dohodu vtedy parafovala slovenská aj maďarská strana, slovenská vláda ju aj schválila. V Maďarsku však medzitým prebehli voľby a nová vláda Viktora Orbána dohodu zmietla zo stola. Na základe toho Slovensko požiadalo v Haagu o dodatočný rozsudok, ktorý by spresnil a doplnil pôvodný verdikt. "Vláda Mikuláša Dzurindu žiadosť o dodatočný rozsudok neskôr stiahla. Bola to vláda, v ktorej bola aj Strana maďarskej koalície," dodal Baco, podľa ktorého to bola chyba.

Upozornil, že VDG od roku 1998 dvakrát preukázalo svoju opodstatnenosť pri ochrane pred povodňami, pri extrémne vysokej vode v roku 2002, aj v roku 2006. Aktuálne hrozí, že Dunaj dosiahne stavy hladín z roku 2002. "Situácia je akútna a jednoznačná. Bolo by dobré obe témy spojiť a po vyriešení povodní znovu požiadať súd v Haagu aj o vyriešenie dlhoročného sporu o Gabčíkovo," zdôraznil Baco.

Pozíciu, podľa ktorej by najlepším spôsobom, ako rozlúsknuť spor bolo podanie novej žaloby do Haagu, zastával Baco aj v roku 2012, keď ho TASR oslovila v súvislosti s témou venovanou vodnému dielu.

"Predpokladám, že pokiaľ Maďari ustúpia z dnešnej pozície a začnú dobromyseľne rokovať, ako to vždy robila slovenská strana, riešenie sa nájde," povedal vtedy Baco. "Keď sme rokovali my, ako vládne delegácie, boli tam v prvom rade odborníci, vodohospodári, ochranári prírody, plavebníci, energetici a medzinárodní právnici, pretože išlo o právny spor. A jednoducho sa slovenskí a maďarskí odborníci dohodli vo všetkých týchto sférach. Na odbornej úrovni neboli pochybnosti o dobromyseľnosti. Ale potom sa to dostalo znova do politickej polohy," zdôraznil Baco na margo rámcovej dohody z roku 1998.

Dodal, že maďarské médiá dlhé roky informujú verejnosť nepravdivo o tom, že vodné dielo bolo maďarskej strane nanútené zo strany Sovietskeho zväzu, že je to nevýhodné riešenie a podobne. "Všetci vieme, že to tak nie je, ale jednoducho v Maďarsku je taká situácia, maďarský občan to asi chce takto počuť," poznamenal. Sústava vodných diel sa podľa neho pripravovala dlhé roky a o niečo výhodnejšiu pozíciu si v zmluve z roku 1977 vyrokovala práve maďarská strana.

Už v roku 2012 Baco prízvukoval, že on osobne by znovu podal žiadosť o dodatočný rozsudok na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. "Niet je pochýb o tom, že by rozhodol v náš prospech. A tá časť maďarskej politickej reprezentácie, ktorá sa chce dohodnúť, by sa mala o čo oprieť," zdôraznil. Základom nových rokovaní by podľa neho mohol byť práve text rámcovej dohody z roku 1998. "Ale v zásade je to otázka ochoty a dobromyseľnosti. Veď vodné dielo je tu, efekty sú preukázateľné. V roku 1997 bola povodeň. Ak by nebolo vodné dielo postavené, spôsobila by väčšie škody, než boli celé náklady na jeho výstavbu. A boli by bývali tie škody najmä v Maďarsku. Oni aj pokyvujú plecami, že áno, ale nič viac. Keď je nejaká ideológia nadradená nad ratio, tak je to veľmi ťažké," uzavrel Baco.

Spor medzi Slovenskom a Maďarskou republikou o Sústavu vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros sa tiahne prakticky už od roku 1989. Vtedy zanechala maďarská strana práce na diele, za ktoré bola zodpovedná. Od roku 1993 je tak kauza posudzovaná aj pred Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) v Haagu. Ten v tejto veci vyniesol rozsudok pred 15 rokmi, no oba štáty sa doteraz nedohodli na jeho implementácii.

Obe strany boli blízko k dohode v roku 1998, teda rok po vynesení rozsudku. Vtedy však maďarská vláda odmietla schváliť takzvanú rámcovú dohodu o implementácii rozsudku MSD napriek tomu, že bola parafovaná expertmi oboch strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona