Bach zaradil Boston medzi silných kandidátov na OH 2024

NETKY.SK • 9 Január 2015, 12:19 • 2 min
Bach zaradil Boston medzi silných kandidátov na OH 2024

LAUSANNE - Boston bude patriť k silným kandidátom na usporiadanie olympijských hier 2024, privítal americký výber prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

slovakia

left justify in out

Olympijský výbor USA (USOC) dal Bostonu v národnom kole prednosť pred kalifornskou dvojicou Los Angeles, San Francisco aj pred hlavným mestom Washingtonom.

"Bostončania sú známi svojím zanietením pre šport, ktorý tu má spolu s vedou a vzdelávaním bohatú tradíciu," povedal Bach. 

 

Kandidáta vybrala rada USOC na štvrtkovom zasadnutí na denverskom letisku. Zvíťazil kompaktný a finančne úsporný projekt vedený stavebným magnátom Johnom Fishom. Mesto má navyše za sebou silný príbeh spojený s bombovým útokom počas Bostonského maratónu 2013, ktorý si vyžiadal tri obete na ľudských životoch.

 

Boston ponúka podujatie bez potreby zdolávať veľké vzdialenosti medzi športoviskami, z ktorých 70 percent bude permanentných, hlavný štadión by sa mohol stať domovom futbalového klubu. Počíta sa s tým, že po skončení OH športoviská prejdú do vlastníctva univerzít, ktoré sa budú podieľať na financovaní ich výstavby. Samotné OH by mali stáť 5 miliárd dolárov. 

 

Američania boli dlho rozčarovaní a frustrovaní z neúspechov dvoch predchádzajúcich kandidatúr. Aj preto rezignovali na snahu usporiadať OH 2020. Štvrté a nateraz posledné OH sa v USA konali v roku 1996 v Atlante. Olympijskú minulosť má aj St. Louis (1904) a najmä Los Angeles (1932 a 1984). Zimné olympijské hry hostila športová veľmoc tiež štyrikrát, naposledy v Salt Lake City 2002. 

 

Organizátora OH 2024 vyberie MOV v roku 2017 na 130. zasadnutí v peruánskej Lime. Zatiaľ jediným oficiálne potvrdeným súperom Bostonu je taliansky Rím. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies