Bach sa vo vzťahu k Rusku odvoláva na spravodlivosť

NETKY.SK • 2 August 2016, 10:23 • 2 min
Bach sa vo vzťahu k Rusku odvoláva na spravodlivosť

RIO DE JANEIRO - Rozhodnutie neodoprieť všetkým ruským športovcom právo zúčastniť sa na olympijských hrách v Riu de Janeiro je v súlade s princípom spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach ho opäť raz obhajoval, tentoraz na pondelňajšom otvorení 129. zasadnutia organizácie už na brazílskej pôde. Nemec v úvodnom prejave nemohol vynechať naliehavú tému štátom riadeného dopingového podvodu, ktorý krátko pred začiatkom OH odhalilo vyšetrovanie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). MOV napriek závažným záverom správy kanadského právnika Richarda McLarena nepristúpil k celoplošnému trestu pre Rusko a rozhodnutie o účasti reprezentantov z tejto krajiny prenechal jednotlivým športovým federáciám. Automatický zákaz dostali oba Rusi s dopingovou minulosťou. Vedenie hnutia sa nevyhlo kritike za alibizmus.


"Ide o spravodlivosť a tá musí byť nezávislá od politiky. Každý, kto na porušenie zákona reaguje ďalším porušením, koná protiprávne," povedal členom MOV Bach. Dištanc postihol vyše 100 ruských športovcov vrátane prakticky všetkých atlétov. Súhlas s účasťou dostalo viac ako 250 reprezentantov športovej veľmoci.


"Museli sme pristúpiť k nevyhnutným krokom. Vzhľadom na závažnosť obvinení sme nemohli uplatniť princíp prezumpcie neviny. Na druhej strane nie je prípustné odoprieť športovcom ich ľudské práva, medzi ktoré patrí aj šanca dokázať, že nič zlé nespravili. Nemôžeme trestať ľudí za zlyhania ich štátnych orgánov," vysvetľoval postoj MOV jeho líder. Ak sú McLarenove zistenia pravdivé, podľa Bacha je to bezprecedentný útok na dôveryhodnosť športu a s ním aj na olympijské hry.


"Prijali sme nevyhnutné opatrenia, aby sme do obvinení vniesli viac svetla. Ak to bude potrebné, budú nasledovať ďalšie, tresty nevynímajúc," pokračoval Bach.


V olympijskom hnutí sa otvorene hovorí o prehlbujúcom sa rozkole medzi MOV a WADA. Ten sa prejavil Bachovou výčitkou, že zverejnenie McLarenovej správy bolo nešťastne načasované, prišlo vraj príliš neskoro. "MOV nenesie zodpovednosť za to, že rôzne informácie, ktoré sa k WADA dostali už pred niekoľkými rokmi, zostali neriešené. Nie je starosťou MOV dohliadať nad antidopingovými laboratóriami," povedal prezident MOV už v nedeľu, na čo šéf WADA Craig Reedie reagoval slovami: "Načasovanie bolo destabilizačné, avšak je zrejmé, že vzhľadom na závažnosť zistení museli byť tieto informácie bezodkladne publikované. Žiaľ, vyšlo to na obdobie krátko pred olympijskými hrami. Dúfam, že sa nad naše nezhody povznesieme. Sme predsa civilizovaní ľudia."


Bach na úvod zasadnutia vyslovil podporu prvým OH na juhoamerickej pôde, hoci ich prípravy sprevádzali obrovské problémy: politická a ekonomická kríza v Brazílii, neschopnosť organizátorov vyriešiť znečistenie vody, krátenie rozpočtu, kríza okolo vírusu zika.

 

"Bola to dlhá cesta plná skúšok, ktorou sme sa dostali až k tomuto bodu. Bez zveličovania môžem povedať, že Brazílčanov zastihol v mimoriadnej chvíli. Politická a ekonomická kríza v krajine nemá obdobu. Pre záver prípravy olympijských hier to bola veľká výzva. V čase, keď je celá krajina rozdelená politicky, ekonomicky aj sociálne, prechádza Rio de Janeiro historickou premenou. Bez hnacieho motora olympijských hier by mesto nebolo tam, kde sa teraz nachádza," vyhlásil Bach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies