Bach prišiel s radikálnou reformou boja proti dopingu

NETKY.SK • 20 November 2015, 16:15 • 2 min
Bach prišiel s radikálnou reformou boja proti dopingu

PRAHA - S nečakaným návrhom na zásadné zmeny vo fungovaní Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a vynášaní trestov v športovej sfére prišiel na 44. zasadnutie Európskych olympijských výborov do Prahy líder olympijského hnutia Thomas Bach.

slovakia

left justify in out

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) prezentoval myšlienku zriadiť v rámci WADA jednotku pre testovanie a vyhodnocovanie výsledkov antidopingových kontrol, ktorá by bola nezávislá od súčasnej štruktúry agentúry. Medzinárodné športové federácie by následne previedli svoje antidopingové systémy do tohto nového subjektu a postarali by sa o jeho financovanie. Ďalšie peniaze a logistickú podporu očakáva Bach od vlád jednotlivých krajín ako signatárov kódexu WADA.


Nezávislý subjekt by mal podľa Bachovej predstavy disponovať profesionálnou spravodajskou skupinou, ktorá by zhromažďovala informácie a jej prvoradým cieľom by bolo sledovať, či národné antidopingové agentúry a akreditované laboratóriá pracujú v súlade s kódexom WADA. Takýto model by mal zamedziť podvodom, aké nastali v ruských inštitúciách.


Významným aspektom Bachom navrhovanej reformy je športové súdnictvo. Nemec si myslí, že v záujme väčšej efektivity by mal o trestoch za doping rozhodovať výhradne Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, ktorý v súčasnosti slúži iba ako odvolacia inštancia. Právo na odvolacie konanie by zostalo zachované.


"Sme presvedčení, že zavedenie týchto opatrení povedie k tomu, že systém boja proti dopingu bude efektívnejší, transparentnejší, priamejší, finančne schodnejší a harmonizovaný. Lepšie ochráni poctivých športovcov a zvýši dôveryhodnosť odvetví," povedal Bach, ktorý si vie predstaviť zavedenie nového systému už do olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro: "Mimosúťažné testovanie v období počas olympijských hier by už mohla viesť spravodajská skupina WADA, aby boli kontroly cielenejšie a efektívnejšie."


Bach sa tiež stretol s prezidentom Ruského olympijského výboru (OKR) Alexandrom Žukovom. Po rozhovore konštatoval, že športová veľmoc podnikla "prvé dôležité kroky" k náprave situácie, ktorá viedla k uvaleniu zákazu účasti ruských atlétov na medzinárodných podujatiach vrátane Hier XXXI. olympiády v Riu, a to až do odvolania. Dôvodom extrémneho trestu sú vážne podozrenia zo štátom riadeného dopingu a manipulácií s antidopingovými vzorkami, ktoré sa objavili v nedávnej správe nezávislej komisie WADA. "Reč je o úplnej obnove, nových ľuďoch a nových vyšetrovaniach," zakončil Bach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies